Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Høyre møter seg selv i døra

I fjor beskyldte Høyre Ap-leder Jonas Gahr Støre for å vingle da deler av partiet ville verne Lofoten for oljeindustrien. Nå er debatten om vern kommet til Høyre.

DUELL I STORTINGET: Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg (Høyre) barket sammen under den muntlige spørretimen i Stortinget i går. Stør Foto: Berit Roald / NTB scanpix
DUELL I STORTINGET: Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg (Høyre) barket sammen under den muntlige spørretimen i Stortinget i går. Stør Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Da flere lokallag i Arbeiderpartiet i fjor sa nei til konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja var nestleder i Høyre Bent Høie, krystallklar i sin kritikk.

- Arbeiderpartiet og Støre foretar en vingling som setter i spill rammebetingelsene til en av våre viktigste næringer. I stedet for at Støre setter foten ned og slår fast at dette ikke er Arbeiderpartiets politikk i tråd med landsmøtevedtaket, ønsker han nærmest debatten velkommen, var ordene han brukte i et intervju med Dagens Næringsliv.

Arbeiderpartiet endte som kjent med å vedta vern av deler av Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljeutvinning på vårens landsmøte.

Nå er det i Høyre debatten om vern av sårbare havområder går.

Dette, og også oljeindustriens gunstige skatteregime, vil bli diskutert i Høyres arbeid med partiprogram fram mot stortingsvalget i 2021 bekreftet flere Høyre-profiler i Klassekampen mandag.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Høyre møter seg selv i døra.

- Det synes jeg de gjør, sier han til Dagbladet.

- Kan roe ned Høyre

Ifølge Støre er utsagn om vingling kjent retorikk fra Høyre.

- I partier som har debatt om hvordan vi skal utvikle samfunnet, sikre miljø og verdiskapende arbeid, må det være en levende debatt. Det er viktig at det ikke skal være usikkerhet for dem som investerer og jobber i olja når det gjelder viktige rammebetingelser, men å ha en debatt om hva klimaendringene krever av oss, det hører hjemme i Arbeiderpartiet, sier han, og kommer med følgende stikk:

- At også Høyre har en slik debatt nå, synes jeg er helt greit. Det kan kanskje få dem til å roe retorikken på omtalen av andre partier.

Ønsker debatt

Stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle (H) er en av dem som tydeligst har reist oljedebatten i partiet.

- Vi bør diskutere vern av Barentshavet nord. Det er en debatt Høyre trenger å ta, sa hun til Klassekampen mandag. Hun sitter i det såkalte programrådet som arbeider med forslaget til Høyres program fram mot 2021.

Westgaard-Halle sier at hun også vil gå lenger, og ønsker å utfordre eget parti på oljeindustriens skattefordeler.

Det samme er Unge Høyre åpne for.

Også Høyres finanspolitiske talsperson, Henrik Asheim som er nestleder i programkomiteen, vil ha en debatt om vern av Barentshavet nord. Han sier imidlertid til avisa at han ikke selv har konkludert.

Avvises av Erna

Statsminister Erna Solberg er likevel ikke enig i at de møter seg selv i døra.

- Det er vel én person i Høyre, Lene Vestgård Halle, som har tatt til orde for dette. At én stortingsrepresentant reiser denne debatten, synes jeg ikke setter så mye i spill, sier hun.

- Men vern av sårbare områder vil også bli en debatt i programkomiteen?

- Det de har sagt er at programkomiteen kan ha en diskusjon om dette. Mitt poeng er at vi kan ha mange diskusjoner i partiet, men vi er et parti som mener vi skal ha langsiktige forutsigbare regler for oljenæringen og for de 170 000 arbeidsplassene her, sier statsministeren.

- Er det vingling dere driver med?

- Nei, det er nok en åpen debatt for det er noen stemmer som har synspunkter til dette i vårt parti. Vi har hatt en diskusjon om hvor langt oljeboringen skal gå i partiet tidligere, rundt Lofoten og Vesterålen. Det endte med at rundt ti stykker stemte for vern på vårt landsmøte, sier Solberg før hun avslutter intervjuet med Dagbladet i Vandrehallen.

DYRT: Det er ikke gratis å bygge om Vy sine togvogner, men regjeringen setter likevel av 50 millioner i neste års statsbudsjett. Her er de viktigste lekkasjene fra årets statsbudsjett. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Ønsker forutsigbarhet

Interesseorganisasjonen Norsk olje og gass ønsker ikke å stille seg til doms over en debatt internt i et politisk parti, men understreker viktigheten av forutsigbarhet i rammebetingelsene på norsk sokkel.

- Når vi – til det kjedsommelige – sier at forutsigbarhet er viktigst, er det nettopp fordi det er helt avgjørende for en industri som gjør enorme investeringer med lang horisont. At Norge får 245 milliarder inn i kassen neste år burde være en viktig påminnelse om hva næringen betyr. Og samtidig minne om at denne næringen også sitter med nøkkelen til hvordan vi skal løse klimautfordringen, sier direktør for næringspolitikk og kommunikasjon Tommy Hansen i Norsk olje og gass.

- Sterkt signal

SV-leder Audun Lysbakken ønsker debatten i Høyre velkommen.

- Det er et veldig sterkt signal om hvilken vei vinden blåser. Jeg tror det er et uttrykk for at det klimaopprøret vi nå ser og det voldsomme miljøengasjementet gjør inntrykk på stadig flere. Det andre er at myten om at mest mulig oljeleting er det beste for norsk økonomi begynner å slå sprekker.

Han vil derimot ikke si at Høyre møter seg selv i døra.

- Her vil jeg være raus. Vi har blitt brennemerket for å si dette i flere år, og er blitt kalt næringsfiendtlige og uansvarlige. Men jeg vil ikke gjøre det vanskeligere for dem å snu, sier han.

- Stadig flere sier det vi har sagt lenge. Det er bra, for klimakrisen krever det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling