U-SVING: Miljøvernminister Erik Solheim mener Høyre har tatt en u-sving når det gjelder miljøpolitikk. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD
U-SVING: Miljøvernminister Erik Solheim mener Høyre har tatt en u-sving når det gjelder miljøpolitikk. FOTO: SVEINUNG U. YSTADVis mer

- Høyre nærmer seg Frp i miljøpolitikken

Miljøvernoppgjør mellom Høyre og Solheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||- Høyre nærmer seg Fremskrittspartiet i miljøpolitikken, utbrøt miljøvernminister Erik Solheim (SV) i Stortinget mandag.

Solheim hevdet at Høyre løp vekk fra det partiets tidligere miljøvernminister Børge Brende i sin tid sto for i saker som dreide seg om klassisk miljøvern.

- Politisk har Høyre foretatt en dramatisk u-sving. Mange har hatt tillit til det Høyre har stått for, men det som skjer gir grunn til bekymring, sa Erik Solheim.

Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen uttrykte glede over Høyres syn, og sa at det lover godt for samarbeidet i tiden som kommer.

Solheims utbrudd kom i en debatt om et forslag fra Høyre om en ny definisjon av begrepet inngrepsfrie naturområder (INON).

Høyre mener at INON-områdene, som utgjør rundt 70 prosent av Norges landområder, ikke er forankret i vedtak i Stortinget, og at kommunene selv må få større mulighet til å avgjøre hva som er slike områder. Forslaget fikk støtte fra Frp og Kristelig Folkeparti.

Høyres talere hevdet at INON-begrepet fører til en storstilt snikinnføring av vern.

- Stortinget bestemmer

Solheim ble beskyldt for å ha mistillit til, og være nedlatende overfor lokalt selvstyre.

- Det er nedlatende når statsråden sier at et hvilket som helst kommunestyre kan sette nasjonale interesser til side, sa Gunnar Gundersen (H).

Gundersen hevdet at Solheim har en grunnleggende mistillit til lokal forvaltningspolitikk, og at dette viser forskjellen mellom de to partiene.

- Fortsetter det som nå, går vi i en retning som legger Norge brakk. Det blir aldri så ille som når staten går i gal retning, påsto Gundersen.

Solheim talte varmt for Stortingets overordnede rolle i vernesaker.

- Det dreier seg om det helt grunnleggende, nemlig at Stortinget skal fastsette nasjonal miljøvernpolitikk på viktige områder. Vi må ha en instans som kan se framover, som ser allmennhetens interesser og som ser helheten i nasjonale miljøverninteresser, sa statsråden.

H og Frp enige om motorferdsel

Høyre og Frp sto også sammen om andre miljøforslag i Stortinget mandag.

Partiene er enige om å gi lokale myndigheter økt avgjørelsesmyndighet for å tillate motorferdsel i utmark.

Regjeringen arbeider med et forslag om en ny motorferdselslov som skal komme i løpet av året, men dette var ikke godt nok for H og Frp. De mener det er unødvendig å vurdere ytterligere om det er behov for en lovendring.

I debatten viste de til positive prøveordninger og krevde handlekraft. Frp la fram et detaljert forslag til ny lov. (NTB)