Høyre: Neppe motkandidat til Lønning

HAUGESUND (NTB): Det ligger ikke an til kampvotering på Høyres landsmøte søndag om vervet om første nestleder i partiet. Teologi-professor og stortingsrepresentant Inge Lønning blir trolig valgt enstemmig som ny første nestleder i Høyre, etter Børge Brende som ikke ønsker gjenvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere fylkesorganisasjoner har arbeidet åpent for å få stortingsrepresentant Oddvard Nilsen fra Hordaland til å stille som motkandidat til Lønning. Men arbeidet har ikke ført fram. Nilsen, som er medlem av Høyres arbeidsutvalg og leder i Stortingets samferdselskomité, har gjort det klart at han ikke stiller som Lønnings motkandidat.

Vestlandet

Det er i første rekke delegater fra Hordaland, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane som har ført an arbeidet med å få Oddvard Nilsen inn i ledertroikaen i stedet for Lønning. Forsøket har ikke på noe tidspunkt hatt karakter av distriktsopprør mot valgkomiteens innstilling. Troms Høyre har for eksempel hele tiden stilt seg bak og støttet Lønnings kandidatur.

Nilsen bekrefter overfor NTB at han helt fram til i dag formiddag har fått flere henvendelser om å stille.

- Men jeg har gjort det klart at det ikke bli aktuelt, sier han.

Gir opp

Mathias Råheim, leder for Høyres landsmøtedelegasjon fra Sogn og Fjordane, bekrefter overfor NTB at Oddvard Nilsen har vært fylkesorganisasjonens førstevalg hele tiden.

- Men vi aksepterer at han ikke vil stille, og innstiller arbeidet med å få fram en alternativ kandidat, sier han.

Råheim bekrefter at Sogn og Fjordane også har en alternativ kandidat til vervet som annen nestleder i Høyre. Valgkomiteen har foreslått Anne Berit Andersen fra Vest-Agder i dette vervet, mens Sogn og Fjordane ønsker Gunn Marit Helgesen fra Telemark.

I dag var det ennå ikke klart om det blir kampvotering om vervet som annen nestleder. Lederen for landsmøte-delegasjonen fra Telemark, Edvard Mæland, sier til NTB at dette spørsmålet trolig vil stå uavklart fram til i morgen formiddag.