Ny krisemåling:

Høyre nesten dobbelt så store

Arbeiderpartiet har vært under 20 prosent på snittet av målingene i 15 av de siste 16 månedene, mens Høyre i dag kan vise til «helt utrolige tall». Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) viser til folks lommebok for å forklare Arbeiderpartiets begredelige målinger.

ALLTID FORAN: Høyre-leder Erna Solberg intervjues i vandrehallen. I bakgrunnen på bildet og på målingene: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Terje Bendiksby / NTB
ALLTID FORAN: Høyre-leder Erna Solberg intervjues i vandrehallen. I bakgrunnen på bildet og på målingene: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag kom nok en krisemåling for Arbeiderpartiet i Altinget/ABC Nyheter.

Høyre er nesten dobbelt så store på målingen hos Altinget/ABC Nyheter og er nok et tegn på at Arbeiderpartiet sitter fast i sumpen under 20 prosent.

På målingen går Høyre fram hele 5,7 prosentpoeng, til 31,2 prosent oppslutning. Arbeiderpartiet står fast på 17,6 prosent.

- Dette er jo helt utrolige tall. Så gode at jeg vel ikke tør å tro at vi er helt der oppe, bare basert på en enkelt måling, sier Høyre-leder Erna Solberg til ABC Nyheter.

KAN GLISE: Erna Solberg og Høyre får et kjempeløft på dagens måling. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAN GLISE: Erna Solberg og Høyre får et kjempeløft på dagens måling. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

«Voldsomt», sier hun til nettstedet Altinget, mens valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger kaller Høyres framgang for oppsiktsvekkende hos ABC Nyheter.

Siden januar 2023 har Arbeiderpartiet bare vært over 20 prosent på snittet av målingene i oktober, ifølge nettstedet Pollofpolls.no, som sammenfatter politiske målinger i Norge.

Peker på lommeboka

Men linjen kan trekkes enda lenger tilbake. Arbeiderpartiet har i 15 av de siste 16 månedene vært under 20 prosent på meningsmålingene.

- Når skal det snu for Arbeiderpartiet?

- Det er ikke noe værvarsel som bestemmer det. Jeg har håp om at når konsekvensene av politikken vår viser seg. Når folk forhåpentligvis får bedre råd, rentetoppen nås og prisstigningen går ned, får folk økt kjøpekraft, sier statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre til Arbeiderpartiet.

«It's the economy, stupid», sa Bill Clintons sjefstrateg i 1992. På samme måte snakker Støre på inn- og utpust om lommeboka.

- For mange har ikke kjøpekraften bedret seg siden 2015, det er et problem. Arbeiderpartiet skal kjennes igjen på at vi gjør noe med det. Da har jeg håp om at dem som har satt seg på gjerdet og til andre partier, kommer tilbake til oss.

Mens nordmenns kjøpekraft har stått stille siden 2015, har prisene og rentene skutt i været med Støre som statsminister.

Viser til negative saker

Selv om det ikke er noe værvarsel som kan fortelle om når det snur for Arbeiderpartiet, har Støre en forklaring på hvorfor de ikke løfter seg etter at han i nyttårstalen begynte å hamre inn budskapet om at vi står overfor et vendepunkt i økonomien.

- Vi har hatt negative saker de siste ukene som ikke handler om politikk. Jeg mener vi i de første ukene av januar hadde et veldig godt fokus på politikk, da så vi målingene løftet seg. Så er det saker som er fra utenfor politikken, som får stor oppmerksomhet og engasjement. Det må vi være beredt på er negativt, sier Støre med klar henvisning til sakene om helseminister Ingvild Kjerkols masteroppgave.

Nestleder Jan Christian Vestre sa til TV 2 for to uker siden at Arbeiderpartiet hører hjemme på 30 prosent. Det har ikke Arbeiderpartiet hatt siden forsommeren 2017. Det er nå snart sju år siden.

- Hvor langt kan det gå før du sier det er krise?

- Den diskusjonen har vi hatt før. Vi ligger på et altfor lavt nivå. Det er først og fremst kritisk for dem vi er til for, men det er halvannet år igjen til valget og jeg har håp om at vi kan løfte oss, sier Støre.