VALGET: Valgprognosene som kom klokka 21.00 viser at statsminister Erna Solberg igjen kan danne regjering på borgerlig side, med knapt flertall. Og prognosene er nettopp det: prognoser. Like før klokka halv ni i kveld ankom Solberg til Høyres valgvake, som avholdes på Radisson Blu-hotellet i Oslo sentrum. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VALGET: Valgprognosene som kom klokka 21.00 viser at statsminister Erna Solberg igjen kan danne regjering på borgerlig side, med knapt flertall. Og prognosene er nettopp det: prognoser. Like før klokka halv ni i kveld ankom Solberg til Høyres valgvake, som avholdes på Radisson Blu-hotellet i Oslo sentrum. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Høyre nesten jevnstore med Ap: - Helt fantastiske tall, sier Høyre-nestlederen

Prognosene viser at Høyre og Ap blir nesten jevnstore. Jubelen i taket ved Høyres valgvake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De jublet, og de jublet høyt på Høyres valgvake da prognosene fra Valgdirektoratet rullet over TV-skjermene i konferansehallen på Radisson Blu-hotellet i Oslo sentrum.

Prognosen sier at Høyre og statsminister Erna Solberg igjen kan gå ned de 800 meterne det er til Stortinget å danne regjering på borgerlig side. Høyre får en oppslutning på 26,2 prosent.

Borgerlig flertall

Blokkene fordeler seg slik: På borgerlig side får partiene 88 mandater på Stortinget. På ikke-borgerlig side får de 81 mandater.

For å danne flertall trenger man 85 mandater.

Et valgresultat på 26,2 prosent, slik prognosene sier, er i så fall et brakvalg av Erna Solberg. Valget er enda mer imponerende når man ser på oppslutningen til hovedmotstanderen.

For på denne prognosen er Høyre (26,2 prosent) og Arbeiderpartiet (27,2 prosent) nesten jevnstore. I moderne historie har Arbeiderpartiet vært det soleklart største norske partiet.

Sanner: - Historisk

Høyre gjør tilsynelatende et dårligere valg i år enn de gjorde i Stortingsvalget 2013. Da fikk de 26,8 prosent.

Til gjengjeld var oppslutningen de fikk i 2013 det beste resultatet for Høyre siden 80-tallet.

Men det er en grunn til at de jublet på Radisson Blu-hotell:

- Hvis dette blir sluttresultatet, er det historisk. Da blir det borgerlig flertall de neste fire årene årene, sier Høyres nestleder, Jan Tore Sanner, til Dagbladet om valgprognosen.

Han tar likevel forbehold om at prognosene er nettopp det: prognoser.

- Så du slipper ikke jubelen løs riktig ennå?

- Jeg har vært med på så mange valg, at jeg vet at det gjelder å ha is i magen. Men det er lov å juble litt når man ser en slik måling. Det viser at dette kan gå riktig vei.

FØLGER VALGET: Martine Aurdal og Linn K. Hillestad følger deg gjennom valgnatten og holder deg oppdatert på de siste resultatene. Vi besøker også de forskjellige partienes valgvaker. Vis mer

- Helt fantastiske tall

Sanners med-nestleder, helseminister Bent Høie, er enda litt mer løssluppen med lovordene.

- Jeg må innrømme at selv en så optimistisk person som meg, hadde aldri trodd at Høyre skulle være nære å bli større enn Arbeiderpartiet. Dette er helt fantastiske tall.

- Hva har Høyre gjort riktig?

- Vi har gjennomført vår politikk, og folk har sett at den virker. Og vi ser at venstresidens svartmaling av oss ikke har virket. Ingenting er avgjort, men dette er veldig oppmuntrende tall, sier Høie videre.

Det gjenstår imidlertid mange spørsmål. Selv om det er borgerlig flertall, er det uklart hvordan det flertallet kommer til å organisere seg.

Statsministeren har vært tydelig på at hun ønsker å danne regjering med Frp, Venstre og KrF, selv om de to sistnevnte partiene sier de ikke ønsker å samarbeide med Siv Jensens parti i regjering.

MDG på vippen?

På forhånd ble det spekulert i om MDG kunne få en avgjørende rolle etter valget. På flere målinger har de fått over fire prosent i oppslutning, altså sperregrensa. Partiet nekter å erklære lojalitet til noen av blokkene i norsk politikk.

Erna Solberg har imidlertid vært tydelig på at hun ikke kan samarbeide med MDG.

- De kravene MDG stiller, gjør det umulig. For det første vil de ikke samarbeide med MDG. For det andre vil de stoppe oljeproduksjonen. Det er det helt uaktuelt for Høyre å være med på, har Solberg tidligere sagt til Dagbladet.

Dagbladet oppdaterer saken.