Høyre-nestlederen rydder opp etter Myraune

Presiserer at Høyres alternative statsbudsjett for 2013 er Høyres alternativ for 2013.

PRESISERER: Høyre-nestleder Jan Tore Sanner gjør det klart at Høyres alternative statsbudsjett for 2013 er Høyres altnerativ for 2013. Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet
PRESISERER: Høyre-nestleder Jan Tore Sanner gjør det klart at Høyres alternative statsbudsjett for 2013 er Høyres altnerativ for 2013. Foto: Thomas Haugersveen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det vakte oppsikt da Høyre-politikeren Lars Myraune under en debatt i Sogn Nord-Trønderlag tidligere denne uka sa at partiet egentlig ikke mente å kutte 1,5 milliarder kroner i overføringene til landbruket i løpet av ett år - selv om dette framgår i partiets alternative statsbudsjett for 2013.

- Du kan ikke ta noen eksakte summer bokstavelig i et alternativt budsjett, sier Myraune til Dagbladet.

Selv om Lars Myraune overfor Dagbladet understreker at han står på sitt, velger landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) å ta uttalelsene til inntekt for at Høyre-politikeren erkjenner at partiets landbrukspolitikk er dårlig. 

- Jeg har vanskelig for å tro at Høyre, et parti med regjeringsambisjoner, har fremmet «leke-forslag» for landets nasjonalforsamling seks måneder før et stortingsvalg. Det vitner i så fall om en total mangel på respekt for Stortinget, sier han til Dagbladet i dag.

Rydder opp Nå slår Høyre-nestleder Jan Tore Sanner langt på vei hånden av den tidligere fylkeslederen fra Nord-Trøndelag. For der Myraune mener det er umulig å kutte 1,5 milliarder i overføringer til jordbruket i ett år, gjør Sanner det klart at det er det.    

- Jan Tore Sanner, har Myraune rett i at summene gjengitt i Høyres alternative budsjetter ikke skal tolkes bokstavelig, men leses som retningen partiet vil?

- Vårt alternative budsjett er våre forslag til endringer av 2013-budsjettet. De fleste endringene et basert på beregninger foretatt av Finansdepartementet. Men det er selvsagt forskjell på å utarbeide et alternativt budsjett i løpet av noen uker og en regjerings mulighet med ett års arbeid i alle departement.

- Hva vil egentlig Høyre med landbruksstøtten: Skal det kuttes 1,5 milliarder kroner i 2013 som det framgår av det alternative budsjettet, eller ikke?

- Høyre mener at det er mulig å redusere nivået på de statlige overføringene som er på drøyt 13 milliarder kroner, med 1,5 milliarder kroner. Men det blir galt å se dette som et kutt løsrevet fra resten av Høyres politikk. For det første lå det betydelige skattekutt inne i Høyres alternative budsjett med en beregnet effekt for norske bønder på omlag 700 millioner kroner. Det er også slik at ikke alle overføringene er tilskudd direkte til bonden.

- Må ses i sammenheng Sanner viser til at 576 millioner kroner er reduksjoner i såkalte fondsavsetninger, altså subsidiering av investeringer basert på søknader og forvaltning gjennom for eksempel fylkesmannen.

 

- Dernest foreslår vi endringer i politikken som gir landbruket større utviklingsmuligheter, legger han til.

- Hva med kuttet i formueskatten, som skulle vært på 1,6 milliarder i 2013? Skal ikke tallet leses bokstavelig? Hva med alle løftene fra 2013-budsjettet som har fått prislapp? Bokstavelig eller retning?
 
- Våre forslag er Høyres alternativ for 2013.