Høyre: Noen må kanskje betale høyere egenandel

Fritt sykehusvalg og høyere egenandeler er Høyres oppskrift for å korte ned sykehuskøene.

NY IDÉ: En av Høyres nye ideer, som de trolig også mener vil være en bedre løsning, er at noen må betale mer i egenandel for behandling for helseplaner. Her partileder Erna Solberg, Jan Tore Sanner og helsepolitisk talsmann Bent Høie under landsmøtet i vår. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NY IDÉ: En av Høyres nye ideer, som de trolig også mener vil være en bedre løsning, er at noen må betale mer i egenandel for behandling for helseplaner. Her partileder Erna Solberg, Jan Tore Sanner og helsepolitisk talsmann Bent Høie under landsmøtet i vår. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie - som kan bli ny helseminister etter valget - varsler full gjennomgang av hvilke pasientgrupper som skal prioriteres og hvor mye pasientene selv skal betale for å få ulike typer behandling, skriver Aftenposten.

Høye nevner pasienter med skjemmende åreknuter og folk som snorker uten at det er direkte helsefarlig, som eksempel på pasientgrupper som må regne med å punge ut med mer i egenandel. Bortsett fra disse eksemplene vil ikke Høyre svare på hvilke pasienter som må regne med økte egenandeler, men Høie viser til at det er opp til leger og andre eksperter å avgjøre dette.

- Vi må ha en grundig prosess, der alle forhold blir utredet, sier Høie.

- Usosialt - Høyre mener egenandelene som er i dag ikke skjermer de med lav inntekt og store helseutgifter godt nok. Dette er usosialt og det må vi ta tak i, skriver partiet i en epost til NTB.

- Det er i dag 260.000 personer i helsekø, vi vil gjøre køen kortere ved å innføre fritt behandlingsvalg, står det videre. Da den rødgrønne regjeringen overtok sto 200.000 i den samme køen.

Partiet mener økt bruk av private behandlingstilbud må til for å få unna helsekøene. Høie sier det ikke er noen vei utenom å måtte prioritere annerledes for å få bukt med køene.

- Det er å lure pasienter å sette dem i en så lang kø at det i realiteten ikke er noe tilbud. Det er ærligere å si at de skal få hjelpen, men at de må betale noe mer selv, mener han.

Dårlig helsefaglig tenkt Arbeiderpartiet er imot Høyres forslag om å bruke egenandeler for å redusere sykehuskøen.

- Høyres forslag vil føre til at flere unnlater å oppsøke lege, eller trekker seg fra behandling. Ikke av medisinske grunner, men av økonomiske. Da er vi inne i en klar forskjellsbehandling der økonomi avgjør, sier helseminister Jonas Gahr Støre til NTB.

Han sier Arbeiderpartiet vil styrke sykehusene med flere fagfolk, bedre utstyr og lengre åpningstid for å kunne behandle flere.

- Da Høyre styrte var det nullvekst i sykehusene. Nå foreslår de titalls milliarder i skattekutt, og vil bruke sykehusenes penger til å betale for private klinikker, sier han og mener det da er nærliggende å tro at økte egenandeler skal bidra til å finansiere det hullet som oppstår.

- Det er usosialt og dårlig helsefaglig tenkt, avslutter helseministeren.

(NTB)