100 ORDFØRERE: Dagbladet møter Senterparti-leder Liv Signe Navarsete hjemme på gården i Lærdal. Det er knappe tre uker til valget, og Navarsete har en klar ambisjon: Senterpartiet skal få 100 ordførere. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
100 ORDFØRERE: Dagbladet møter Senterparti-leder Liv Signe Navarsete hjemme på gården i Lærdal. Det er knappe tre uker til valget, og Navarsete har en klar ambisjon: Senterpartiet skal få 100 ordførere. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Høyre og Arbeiderpartiet er feige

Liv Signe Navarsete mener partiene må tørre å si at de vil slå sammen kommuner. Selv mener hun smått kan være godt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LÆRDAL (Dagbladet): Senterparti-leder Liv Signe Navarsete er på hjemmebane. Mellom grønnkledde fjellvegger slapper hun av - hjemme på gården i Lærdal er det godt å være når stormen løyer.

- Sjå her, ja, sier Navarsete, og griper om en kasse bringebær - plukket fra buskene i Lærdalsøyri.

- Denne butikken gjør mye for grenda, forteller hun.

For Navarsete er det viktig å handle på den lokale Joker-butikken - «man må støtte opp det lokale, ellers blir det slutt på dem» - og uten småbutikkene forsvinner møtepunktene i kommunene. Det var på en slik lokal butikk hun hadde sin første sommerjobb, og i Dagbladets sommerintervju skulle nettopp dette være tema.

Så her står vi på Navarsetes lokalbutikk, men istedenfor å diskutere «Merkur»-programmet, som oppfordrer til «hugs å handle heime», går praten i frykt, terror og sorg.

HANDLER HJEMME: Liv Signe Navarsete handler alltid på sin lokale Joker-butikk når hun er hjemme. Hun mener det er viktig å holde liv i lokalbutikkene, og lanserte i sommer kampanjen «Hugs å handle heime». Her står hun sammen med Ansgar Brungrand, som driver butikken sammen med faren sin. - Det er viktig med nærbutikken, sier nabo Kari Grøtte. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HANDLER HJEMME: Liv Signe Navarsete handler alltid på sin lokale Joker-butikk når hun er hjemme. Hun mener det er viktig å holde liv i lokalbutikkene, og lanserte i sommer kampanjen «Hugs å handle heime». Her står hun sammen med Ansgar Brungrand, som driver butikken sammen med faren sin. - Det er viktig med nærbutikken, sier nabo Kari Grøtte. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det var et sjokk å våkne opp lørdagsmorgen og få beskjeden om at 80 var drept på Utøya. Jeg sa til mannen min at han måtte holde rundt meg, sier Navarsete.

Ordførerpartiet Hun håper valgkampen nå vil handle om de lokale spørsmålene, ikke maktkamp og skittkasting på sentralt nivå.

- Vi skal bygge Norge sammen. Det som kreves av oss politikere nå er at vi skal drive med praktisk politikk på tvers av skillelinjene, greier vi det, da har vi virkelig slått terroren tilbake, sier Navarsete.

Det er knappe tre uker til valglokalene stenger, og trass i en annerledes åpning, så er valgkampen i gang. Og for ordførerpartiet Sp er dette valget minst like viktig som stortingsvalget.

- Vi har 90 ordførere, ambisjonen er å ha 100, sier Navarsete.

Sp-valgkampen handler om skole hvor barna blir sett, trygg eldreomsorg, fart på samferdsel og satsning på gründere og grønne arbeidsplasser. Og selvsagt at Norge fortsatt skal være et land med liv og bolyst i hver innerste fjord til ytterst på hvert eneste nes. Det handler bare om å bygge gode nærmiljø, mener Sp.

SLAPPER AV: Hjemme i Lærdal slapper Sp-lederen av mellom slagene. Hun forteller ivrig om lokalhistorien til hjemplassen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SLAPPER AV: Hjemme i Lærdal slapper Sp-lederen av mellom slagene. Hun forteller ivrig om lokalhistorien til hjemplassen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Småkommuner, som for noen er en torn i øyet, er ikke problemet for Kommune-Norge. Smått er godt, mener Navarsete.

Realitetsorientering - Undersøkelser viser faktisk at innbyggere i små kommuner er mest fornøyde med tilbudene. Vi må realitetsorientere oss litt. Store kommuner har utfordring de også, som å bygge nok for å møte befolkningsvekst, akkurat som at små kommuner har problemer som fraflytting.

Til høsten vil «samkommune-modellen» bli lovfestet. Kommuner skal kunne samarbeide om oppgaver og ressurser på tvers av avstander og grenser  og slik bekjempe sammenslåinger?

- Jeg er ikke prinsipielt imot kommunesammenslåing, men jeg som rikspolitiker skal ikke gjøre det, de lokale må få bestemme det selv. Det er de som vet hva som er best for sine egne, sier Navarsete.

- Jeg synes det er feigt av Høyre og Arbeiderpartiet å ikke ta opp tvangssammenslåing av kommuner i lokalvalget. De bør tørre å flagge hva de virkelig mener, og ikke skyve dette inn i Stortinget.

Ny profil på gamle verdier Men nå skal partiet være mer enn landbruksstøtte og småkommune-politikk:

Sp jobber med et nytt partiprogram og en ny profil.

- Når vi treffer folk i tettsted eller i byer, så er vår politikk god for dem. Vi har kanskje ikke fått til å kommunisere så tydelig. Vi skal fornye politikken ettersom samfunnet forandrer seg, men verdiene står fast, sier Navarsete.

 Senterpartiet er den yngste gruppa på Stortinget. Og bak Navarsete står en ny generasjon Sp?ere:

- Det er spennende å være leder i Senterpartiet framover, sier hun lurt.