Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre og Frp: - Avtalebrudd

Mens Sp høster skryt fra opposisjonen.

TREKKER SEG FRA AVTALE: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedym får både ris og ros for å bryte en politisk avtale og eget landsmøtevedtak for å felle regjeringens forslag om å innføre et nasjonalt tiggeforbud. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TREKKER SEG FRA AVTALE: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedym får både ris og ros for å bryte en politisk avtale og eget landsmøtevedtak for å felle regjeringens forslag om å innføre et nasjonalt tiggeforbud. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anklagene hagler over Senterpartiet, som i dag torpederte regjeringens forslag om å innføre et nasjonalt tiggeforbud.

Etter at Senterpartiets stortingsgruppe tidligere i dag sa nei til å støtte forslaget, ble det klart at regjeringen ikke ville få flertall for forslaget, som dermed ble trukket.

- Ikke bare har Sp brutt en avtale med oss. Partiprogrammet er også brutt, i likhet med løftene Senterpartiet ga velgerne sine før valget, sier Frp's justispolitiske talsmann Ulf Leirstein til NTB.

Han mener Senterpartiets opptreden er til skade for politikkens omdømme.

- Vi lever helt fint med at vi ikke går videre med forslaget om et nasjonalt tiggeforbud. At kommunene kan avgjøre dette på egen hånd, har vært det viktigste for oss, sier Høyres Peter Christian Frølich til NTB. 

- Sp trekker eget forslag Frølich hevder det var Senterpartiet som overfor regjeringen insisterte på at et kommunalt forbud skulle følges av et nasjonalt.

- Det var en tindrende klar forutsetning. Det er Senterpartiet som har pushet mest på for et nasjonalt tiggeforbud. At Sp ikke lenger støtter Sp bekrefter partiets omdømme som vinglete og gjør det til avtalebryter, sier han.

I en pressemelding utdyper den samme Frølich: 

- Når de nå sier at de trekker avtalen med regjeringen er det i realiteten sånn at de trekker sitt eget forslag. Vi sa i regjeringsplattformen at vi skulle vurdere kommunale tiggeforbud. Det er nå det som blir løsningen for kommunen. Avtalen mellom regjeringspartiene og Senterpartiet var at regjeringen skulle komme til Stortinget med forslag om et nasjonalt forbud mot tigging. Det er det vi har gjort, og nå støtter de ikke det lenger. Det tar vi til etterretning, sier Frølich.

Ifølge Høyre var det nasjonale tiggeforbudet noe Senterpartiet satt som betingelse da Stortinget våren 2014 vedtok å åpne for kommunalt forbud mot tigging.

At Senterpartiet var en pådriver for det nasjonale tiggeforbudet, går også fram av innstillingen fra Stortingets justiskomite:

«Medlemen i komiteen frå Senterpartiet meiner at eit nasjonalt forbod mot tigging vil avhjelpe den situasjonen som har oppstått dei siste åra, og at lokale forbod ikkje er tilstrekkeleg. Denne medlemen fremjar derfor saman med Høgre og Framstegspartiet eit framlegg om at det skal leggjast fram ei sak om eit nasjonalt tiggeforbod», heter det der.

- Gir håp Fra opposisjonen høster partiet imidlertid partiet bare skryt:

- Sp har gjort en anstendig snuoperasjon når de nå trekker støtten til et nasjonalt tiggerforbud og heller ikke vil straffe medvirkning til tigging slik Justisdepartementet foreslår, sier Venstres justispolitiske talskvinne, Iselin Nybø til NTB.

- Dette gir håp om et samfunn som viser raushet og toleranse for mennesker som lever vanskelige liv i nød og fattigdom, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

KrFs sosialpolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad mener Sps stortingsgruppe har utvist mot ved å bryte en politisk avtale og eget landsmøtevedtak.

- Det viser at politikere også lytter til innspill og evner å korrigere kursen når man innser at den er feil, sier han til NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!