Høyre og Frp åpner for å kaste Jagland fra Nobelkomiteen

Leter etter nye lederkandidater.

OMSTRIDT PRIS: I 2010 gikk Nobelprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Formann i Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland har måtte tåle kritikk for tildelingen, på samme måte som han fikk kritikk for prisen til den amerikanske presidenten Barack Obama. Nå vil Høyre skifte ut Jagland som komitéleder. Foto: Heiko Junge / AP
OMSTRIDT PRIS: I 2010 gikk Nobelprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Formann i Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland har måtte tåle kritikk for tildelingen, på samme måte som han fikk kritikk for prisen til den amerikanske presidenten Barack Obama. Nå vil Høyre skifte ut Jagland som komitéleder. Foto: Heiko Junge / APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre leter etter kandidater som kan lede Nobelkomiteen, sier parlamentarisk leder Trond Helleland til NTB.

Han åpner dermed for å skifte ut Thorbjørn Jagland.

Det gjør også regjeringskollega Fremskrittspartiet - på grunn av hva partiets utenrikspolitiske talsmann Kristian Norheim mener er en uheldig dobbeltrolle med jobben som generalsekretær i Europarådet.

- Situasjonen i Russland og Jaglands rolle gjør et bytte enda mer aktuelt, sier Norheim til Dagens Næringsliv.

Høyre og Fremskrittspartiet har flertall i Nobelkomiteen fra årsskiftet. Det er aktuelt å benytte dette til å vrake Jagland, bekrefter Helleland.

- Vi vil naturligvis spille inn kandidater som hver for seg er kapable til å kunne lede Nobelkomiteen, sier han til NTB.

Jagland er Arbeiderpartiets kandidat, men han har ikke bekreftet offentlig at han stiller.

LES OGSÅ: Ny runde for å fjerne Jagland

Dermed ser det ut til at regjeringspartiene kan komme til å gjøre alvor av planene som ble varslet allerede i mai i år.

I en artikkel i VG ble flere internasjonale navn nevnt som mulige Jagland-etterfølgere:

Tidligere utenriksminister Jan Petersen (H), tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan og nettopp avgåtte utenriksminister i Sverige, Carl Bildt fra Høyres søsterparti Moderaterna.

Arbeiderpartiet svarte med å slå ring om Jagland som Ap's kandidat.