Høyre og Frp avviser å stå bak lederskifte i Nobel-komiteen: - Jeg vet ikke hvem som har kastet hvem

- Vi har hatt fullstendig «hands off» i komiteens drøftinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Thobjørn Jagland ble i dag skiftet ut som leder av Nobel-komiteen, etter seks år i lederstolen. Kaci Kullman-Five erstatter Jagland.

- Det er en uavhengig komité som selv gjør sine valg. Jeg har tidligere sagt at Høyre vil oppnevne to nye medlemmer som er gode nok til å være ledere av komiteen. Men jeg kommer ikke til å kommentere noe nærmere på komiteens avgjørelse, sier parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, til Dagbladet.

Helleland åpnet i høst for å skifte ut Jagland som komité-leder.

Kan det oppfattes som at Jagland er kastet fra komiteen?

- Jeg vet ikke hvem som har kastet hvem. Den nye lederen sier at hun ikke vil kommentere det som er sagt, sier Helleland.

- Kaci Kullmann Five har en lang erfaring og bred kompetanse, og alt som skal til for å lede Nobelkomiteen, sier Helleland.

Kan det tolkes som et knefall for Kina?

- Jeg syns Five har sagt det veldig klokt - at hun også var med å dele ut prisen til Lui Xiaobo.

Overfor NTB sier Helleland at partiet ikke har blandet seg i komiteens avgjørelser.

- Vi har hatt fullstendig «hands off» i hvilke drøftinger de skal gjøre i komiteen. Jeg har verken hatt kontakt med Henrik Syse eller Kaci Kullmann Five etter at de ble utnevnt, sa Helleland

Five avslører etter utnevnelsen overfor NTB at hun på forhånd ble spurt om hun ville bli Nobel-leder.

- Jeg ble spurt av ett av de andre medlemmene om det, såpass mye kan jeg si, sa Five. Hvem som hadde henvendt seg til henne, ville hun ikke si noe om. Samtidig understreket Five at hun ikke hadde diskutert spørsmålet med noen utenfor komiteen. Berit Reiss-Andersen blir Nobelkomiteens nye nestleder.

Nekter å kommentere Jagland - Jeg vil i utgangspunktet gratulere nyvalgt leder og nestleder. Jeg ser fram til det arbeidet de skal gjøre. Men jeg har ikke kunnskap om den interne prosessen, sier parlamentarisk leder i Frp, Harald T. Nesvik, til Dagladet.

Verken Helleland eller Nesvik vil svare på om det kan oppfattes som et regjeringen kaster nobelederen.

- Vi respekterer at Nobelkomiteen er en uavhengig komité. Frp har utnevnt et medlem, Inger Marie Ytterhorn, og hun har vært med i drøftelsen, sier Nesvik.

Kan vi fortsatt si at nobelkomiteen er upolitisk?

- Den er ikke upolitisk, da Stortinget velger medlemmer til komiteen, men komiteen velger lederen, sier Nesvik.  

Han vil ikke kommentere Jaglands periode som leder, men tror ikke nyvalget vil ha noe særlig si for selve arbeidet med prisen.

-Det er selve komitéen som sammen kommer fram til hvem som skal vinne den, ikke enkeltpersoner og ledere alene, kommenterer Nesvik.

- Kina er fornøyde Jagland dro fra Nobelinstituttet rett etter at møtet var over. Årsaken var at han skulle rekke et fly.

VRAKET: Thorbjørn Jagland
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VRAKET: Thorbjørn Jagland Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- De som er valgt inn fra Høyre og FrP på Stortinget har valgt en ny komiteleder og fikk flertall for det. Det må jeg forholde meg til, sier Thorbjørn Jagland i en kort kommentar til NRK. Utover det ønsker han ikke å kommentere at han er vraket som leder av Nobelkomiteen.
 
Kullmann Five avviser at det er kritikken mot Jagland etter tildeling til prisen til kinesiske Liu Xiaobo som har ført til lederskiftet. Nobel-historiker Asle Sveen uttalte tidligere i dag at en vraking av Jagland kan bli sett på som et knefall for Kina.

- Lederskiftet kan absolutt ikke tolkes som et knefall for Kina, sier Five til Dagbladet.

Nobel-historiker Asle Sveen, sier lederskiftet er overraskende. Samtidig tror han det er en klar Kina-agenda bak avgjørelsen.

- Det er ikke vanskelig å se at dette er et ledd i Regjeringens normalisering av forholdet til Kina. Kina har gitt klart uttrykk for at de ønsker at Jagland skal gå av, sier Sveen, som tror komitémedlemmene vil holde tett om hva som foregikk bak de lukkede dørene.

- IKKE INVOLVERT: Det sier Harald T. Nesvik (FrP) og Trond Helleland (H).  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- IKKE INVOLVERT: Det sier Harald T. Nesvik (FrP) og Trond Helleland (H). Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer