Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre og Frp ber Jagland vurdere sin stilling

Svært skeptiske til dobbeltrollen.

KONTROVERSIELL TILDELING: Torbjørn Jagland. Foto: AFP/DANIEL SANNUM LAUTEN/Scanpix
KONTROVERSIELL TILDELING: Torbjørn Jagland. Foto: AFP/DANIEL SANNUM LAUTEN/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Høyre (H) og Fremskrittspartiet (Frp) er svært skeptiske til at Europarådets sjef Thorbjørn Jagland også er leder av Nobelkomiteen. Frp-leder Siv Jensen mener Jagland bør trekke seg som komitéleder.


- Det vil være stor politisk klokskap om Jagland etter en ny vurdering kommer fram til at han vil trekke seg for å unngå uheldige dobbeltroller, sier Jensen til Bergens Tidende.

Høyres leder Erna Solberg mener både Jagland selv og Arbeiderpartiet (Ap) bør vurdere den tidligere Ap-lederens verv på nytt.


Russiske aktivister

- Diskusjonen om Thorbjørn Jaglands roller er det først og fremst Arbeiderpartiet som må ta, men jeg mener også at det er en diskusjon vi må engasjere oss i. Hvis Jagland fortsetter som leder, vil det bli viktig for ham å vise at han faktisk er uavhengig, sier Solberg.

Hun frykter at det kan bli vanskelig for Jagland å gi fredsprisen til aktivister fra russiske områder, siden han er valgt til leder av Europarådet med støtte fra Russland. Høyre-lederen er også skeptisk til årets tildeling av Nobels fredspris til USAs president Barack Obama.

- I lys av prisutdelingen bør Ap ta opp til vurdering Thorbjørn Jaglands rolle som leder av Nobelkomiteen, sier Solberg.


Skeptisk Ap-representant

Også i deler av Arbeiderpartiet kan det spores en viss skepsis til at eks-statsministeren dobbeltrolle.

- Nobelkomiteen må være så uhildet og uangripelig som overhodet mulig. Selv om Jagland sikkert har tenkt mye på dette, må han likevel nå revurdere sine roller. Vervet som generalsekretær i Europarådet og leder av Nobelkomiteen gir ham en dobbeltrolle som sender feil signal, sier stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen (Ap).

Direktør ved fredsforskningsinstituttet PRIO, Kristian Berg Harpviken, mener også at Jaglands to lederverv er problematisk.

- Jeg tror ikke det er slik at man bevisst ekskluderer kandidater fordi lederen av komiteen også er leder for Europarådet, men bare det at man kan stille spørsmålet, svekker bildet av Nobelkomiteen som en uavhengig komité, og det er problematisk, sier Harpviken.


- Problematisk

Nobelkomiteens medlemmer blir i henhold til Alfred Nobels testamente valgt av Stortinget.

- Det er problematisk i seg selv. I år var både Thorbjørn Jagland og Ågot Valla fortsatt stortingsrepresentanter da avgjørelsen ble tatt. Det øker sannsynligheten ytterligere for at man ikke vil ta politisk betente avgjørelser. Av den grunn var kinesiske og russiske dissidenter lite aktuelle i år, framholder Harpviken.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media