FORSTÅR: Arbeiderpartiets partisekretær, Raymond Johansen, har forståele for Ap-frustrasjonen i fagbevegselsen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FORSTÅR: Arbeiderpartiets partisekretær, Raymond Johansen, har forståele for Ap-frustrasjonen i fagbevegselsen. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Høyre og Frp fester grep om fagbevegelsen

- Jeg har forståelse for frustrasjonen, sier Ap's partisekretær, Raymond Johansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GOL (Dagbladet): Ap-interne meningsmålinger viser at Høyre/Frp har en oppslutning på 39 prosent i fagbevegelsen.

Arbeiderpartiet ligger bare knappe to prosentpoeng foran, med 41 prosent.

Det avslørte Ap's partisekretær, Raymond Johansen, i sin innledningstale under LO Stats tradisjonelle kartellkonferanse på Gol.   

- Det er ikke nok. Vi må opp på 55 prosent, sa han.

I ukene før valget i 2009 hadde Ap en oppslutning på 50-55 prosent i fagbevegelsen, får Dagbladet opplyst.

- Må jobbes knallhardt Overfor Dagbladet forsikrer Johansen at han ikke er bekymret.

- Det er stor forskjell på hva folk sier de vil stemme og hva de faktisk stemmer. Så vi får vente til 9. september 2013. Vi skal jobbe knallhardt for at flest mulig av dem skal stemme Arbeiderpartiet, sier han, og legger til:

- Jeg kunne godt sagt 56 prosent også. LO er en kjempeorganisasjon med nesten 900.000 medlemmer, og det er klart at de utgjør en viktig del av våre kjernevelgere. Vi trenger absolutt de stemmene. Men jeg vil si at vi ikke ligger dårligere an enn i 2008, da vi klarte å løfte oss opp mot 55 prosent før valget. Vi har tid til å gjøre det, men det må jobbes hardt. 

Har forståelse Til forsamlingen av LOs topptillitsvalgte understreket Johansen at han har forståelse for Ap-frustrasjonen i deler av LO. 

- Vi har hatt mange krevende saker, som lønnsoppgjør og tvungen lønnsnemnd. Men vi må ikke glemme at vi har et felles mål, sa han.  

Det gryende EØS-opprøret i fagbevegelsen er utvilsomt en annen konfliktsak. Etter at EL & IT-forbundet i juni vedtok at alt av arbeidsliv må ut av EØS-avtalen, fulgte et skred av forbund etter. Da Handel og Kontor og litt senere det store Fagforbundet vedtok det samme i høst, er man nå i en situasjon der halvparten av LO-medlemmene er organisert i EØS-skeptiske forbund.
Bakgrunnene for vedtakene er frykten for sosial dumping.

Den rødgrønne regjeringsplatformen, Soria Moria II-erklæringen, slår fast at enighet om norsk medlemskap i EØS er en forutsetning for regjeringssamarbeidet. 

Likevel flørter Arbeiderpartiets rødgrønne regjeringspartnere med EØS-opprøret.

Skjerper tonen Både LO-leder Roar Flåthen og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har sagt at de ønsker EØS-debatten velkommen. Men på mandagens fagligpolitiske konferanse mellom LO og Arbeiderpartiet på Leangkollen i Asker skjerpet Stoltenberg tonen, både mot LO og mot de rødgrønne regjeringspartnerene:

- Arbeidstakernes rettigheter trues av Høyre-partiene, ikke fra Brussel, sa han.

Partisekretær gjentok budskapet under dagens kartellkonferanse:

- Trusselen er ikke EØS, men en høyreside som «vil myke opp» arbeidsmiljøloven og svekke arbeidsfolks rettigheter, sa han.

Overfor Dagbladet toner Johansen ned dramatikken knyttet til de at de mange konfliktsakene mellom LO og Ap. 

- Når det gjelder tvungen lønnsoppgjør og tvungen lønnsnemd, går det i hvert fall ingen skille ved Høyre og Frp. Opp gjennom hele vår historie har det vært uenighet med LO om mange viktige saker, og vi har greid å overleve det så lenge vi er enige om retningen for politikken, sier han.

Overfor forsamlingen på Gol understreket Johansen at den retningen ligger fast, og at valgseieren er innen rekkevidde.
For selv om det ser mørkt ut på meningsmålingene, svarer 6 av 10 at de er fornøyd med retningen Norge utvikler seg i, fortalte han. 

- Samtidig sier Høyre og Frp at de vil ta Norge i en annen retning. Det er vår utfordring, sa partisekretæren.