Høyre og Frp fortsatt uenig om bompenger

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ting er sikkert etter at Høyres Nikolai Astrup og Frps Per Sandberg møttes til samferdselseduell i Dagbladets valgbod foran Stortinget i dag: De er fortsatt dundrende uenig om bruken av bompenger.

I går gikk Frps Bård Hoksrud ut og stilte ultimatum om bompenger på vegne av Frp. Både han og Sandberg mener de vil vinne fram med å fjerne all bompengefinansiering i det som kan bli regjeringsforhandlinger med Høyre.

- Når det gjelder finansiering av vei, har ikke Høyre forandret seg en tøddel. Det er klart at når vi skal forhandle med Høyre, så er jeg ikke i tvil om at vi skal få til mer vei og bedre kollektivtrafikk. Men Høyre må gi slipp på at man skal heve skattene ytterligere. Det blir knallhardt i forhandlingene, sa Per Sandberg bombastisk.

- Avgjøres lokalt Nikolai Astrup mener bruken av bompenger avgjøres først og fremst lokalt.

- For mange er det spørsmål om vei nå eller ikke vei i det hele tatt. Da er det mange som er villig til å betale litt nå, for å slippe å betale når veien er nedbetalt. Det er ikke så enkelt som det Sandberg vil ha det til.

- Nei, Astrup tar helt feil. Bompenger avgjøres ikke lokalt. Høyre har stått sammen med regjeringen om samtlige bompenger. Det må han være åpen og ærlig på overfor velgerne. Det er riktig at initiativet kommer lokalt fra.

- Ikke realistisk På spørsmål fra Martine Aurdal om Astrup er villig til å droppe bompengene fullstending, svarer Høyre-mannen slik:

-  Jeg mener at det ikke er realistisk. Staten må ta en større andel av ansvaret for å bygge bane i og rundt oslo for eksempel. Her har statens sagt at man skal ta større ansvar.

Sandberg mener Astrup burde offentligjøre hvor store skatteøkninger Høyre er villig til å pålegge bilistene gjennom bompenger.

- Det er helt ærlig å si hvor stor del av disse milliardene bilistene skal betale, sier han og får svar fra Astrup:

- Staten er oss
- Det vil være helt useriøst av meg å si noe om hva andelen av bompenger  skal være i prosjekter som ennå ikke er prosjektert . Høyre og Frp er enige om retningen, men så er vi to partier som er noe uenig om detaljene, sier han og legger til:

 

- Du får det til å høres ut som det er gratis å fjerne bompengene. Det er uansett skattebetalerne som må ta regningen. Staten det er oss, skattebetalerne, det.