Høyre og Frp gikk på asylnederlag: - Siste ord er ikke sagt

Nå er det opp til politikerne på Stortinget å si ja eller nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var høy temperatur da kommunalkomiteen mandag ettermiddag endelig kunne legge fram sin innstilling for asylinnstramminger til Stortinget.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, er det ventet at Sylvi Listhaug vil gå på flere tap når Stortinget skal stemme over forslagene, og mandag sa flere kilder til Dagbladet at disse nederlagene kunne vært unngått dersom Frp ikke hadde insistert på enkeltbehandling av forslagene.

Nå bekrefter Helga Pedersen (Ap) overfor Dagbladet at Ap, Sp KrF og Venstre på ulike måter danner flertall for å si nei til følgende forslag:

- I flere spørsmål skiller komiteen lag, og regjeringen får ikke flertall på punktene hvor de ikke har klart å sannsynliggjøre at det har innstrammende effekt, men hvor vi mener det svekker integreringen, sier Pedersen til Dagbladet, og trekker fram blant annet følgende punkter hvor regjeringen lider nederlag:

• Forslag om å øke botidskrav fra 3-5 år for familiegjenforening
• Innføre mer midlertidighet for enslige mindreårige asylsøkere
• Splittelse av utvidet flyktningbegrep

Venstre bryter med avtale Det var også ventet at det ville bli flertall mot regjeringens forslag om å heve underholdskravet for familiegjenforening, men etter dagens komitemøte var det fortsatt litt usikkerhet knyttet til det punktet.

Innstillingen er utarbeidet på bakgrunn av innstrammingsforslagene presentert i april av Sylvi Listhaug og Erna Solberg på vegne av regjeringen, og vil bli behandlet i stortingssalen på fredag. 

Det at Venstre nå sikrer flertall for et «nei» til å heve botidskravet, er et brudd på avtalen mellom samarbeidspartiene og regjeringen. Men det tar Venstre med knusende ro.

- Vi får gjennomslag for 20 av våre 40 forslag, og det er vi godt fornøyde med. Så er vi uenige i at vi bryter med regjeringen. De la til en del nye moment, og da har vi vært tydelige på at vi har fristilt oss fra avtalen på det punktet, sier Venstres André Skjelstad til Dagbladet.

- Og det er det forståelse for?

- Vi har vært tydelige på det, og det har de skjønt.

- Kunne fått mer Men Ingjerd Schou (H) legger ikke skjul på at Høyre ikke er fornøyde med at de ikke kom helt i mål.

- Det har ikke stått på oss for å finne gode løsninger. Både Frp og Høyre har vært tydelig på at vårt oppdrag har vært å få gjennom regjeringens politikk.

Hun benekter likevel at Frp's taktikk har ødelagt for forhandlingene.

- Er dette det beste dere kunne oppnådd, Schou?

- Vi kunne oppnådd særlig noe på enslige mindreårige, men da må andre partier komme oss i møte.

- Er du skuffet over at dere ikke fikk på plass det?

- Sånn som situasjonen er i Europa nå, tror jeg ikke siste ord er sagt på det punktet. Vi må følge situasjonen tett også framover.

Også statsminister Erna Solberg er skuffet.

- Det ville vært fullt mulig å få til et forlik om asylinnstramminger på Stortinget dersom partiene ville, sier Solberg til NTB.

Hun vedgår at politikken nå ikke blir så stram som hun ønsker.

- Vi har foreslått mer innstramminger enn vi har fått gjennom. Det skulle jeg ønske vi hadde fått flertall for, sier Solberg, men tar forbehold om at Stortinget ikke er ferdig med å behandle saken.

Frp — ikke sta Helge André Njåstad, leder i Kommunal- og forvaltningskomiteen, påpeker at dynamikken i saken har vært viktig.

- Arbeiderpartiet støtter nå forslag de ikke ville støtte mot at vi justerer merknadene. Så de som sier at vi har vært sta, tar feil. Vi har faktisk justert oss for å få flertall med Arbeiderpartiet, sier Njåstad til Dagbladet.

Fremskrittspartiets frontfigur i asyl- og integreringsforhandlingene på Stortinget retter også et spark mot Arbeiderpartiet:

- Jeg opplever det som dramatisk nytt at SV-forslag om at Stortinget skal be regjeringen vurdere hurtig innvilgelse av asylsøknader, får tilslutning fra fem partier. Det viser at selv når vi diskuterer innstramninger er Arbeiderpartiet med på å sende ut helt feil signaler, sier Helge André Njåstad.
 
Han har likevel ikke gitt opp tanken på å få Stortinget til å snu.

- Hvis Ap står på det samme da, vil de ikke ha noen troverdighet på at de er opptatt av innstramninger. Jeg tror det blir spennende gruppemøter i mange av partiene onsdag ettermiddag, og håper det vil skje ting som gjør stortingsdebatten fredag blir interessant, sier Njåstad.

Les også: Dette betyr innstrammingene.

Tørre å stå imot Karin Andersen, SVs sosialpolitiske nestor, er tilfreds med resultatet av forhandlingene i Kommunal- og forvaltningskomiteen.

- Jeg er fornøyd med den jobben vi har gjort, ved å tørre å stå imot. Vi har fått moderert innstramningene kraftig. Regjeringen har gått på et nederlag, sier Karin Andersen.
 
Lot seg rive med -Det betyr at vi som prøvde å holde hodet kaldt i fjor høst, fikk rett. At flertallet lot seg rive med til å be regjeringen om å legge fram disse forslagene, er jeg veldig kritisk til, sier hun, og legger til:

-I stedet for å be regjeringen om å bruke kreftene nå på å sikre rask saksbehandling og god integrering for dem som faktisk trenger beskyttelse, sier SV-representanten.
 
Hun mener at det for Frp og regjeringen har handlet om å stenge flyktningene ute og skremme dem vekk.

-Nå har flertallet skjønt at Norge må ta sin del av ansvaret og sørge for god integrering. Hvis man skal bli norsk, kan man ikke sitte å vente. Da må man få lov til å slå rot, sier Karin Andersen.