LOVER SAMME SKATTELINJE: Erna lover mer av det samme. Frp vil ha tydeligere fokus på skatteletter til vanlige folk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LOVER SAMME SKATTELINJE: Erna lover mer av det samme. Frp vil ha tydeligere fokus på skatteletter til vanlige folk. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Ernas skattekart

Høyre og Frp i skattekrangel

Frp krever at Erna gir mindre skattelette til landets rikeste de neste fire åra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hans Andreas Limi, finanspolitisk talsperson i Frp, krever at Erna Solberg legger seg på en ny linje i skattepolitikken etter valget, dersom de borgerlige går av med seieren.

- Mindre skattelette til «rikingene», mer skattelette til folk flest, oppsummerer Limi overfor Dagbladet.

Siden Erna Solberg vant valget i 2013 har hun skjenket de mest formuende i Norge 5,3 milliarder kroner i form av kutt i formuesskatten, ifølge NRK. Limi mener det er på tide å snu på flisa.

- Det er viktig for Frp at regjeringen i større grad gir skatteletter til de med middels og lave inntekter. Derfor ønsker vi å øke bunnfradraget på inntektsskatt. Det vil slå positivt ut og være et incentiv for å få folk bort fra offentlige ytelser og ut i jobb, sier Limi til Dagbladet.

- Er Frp misfornøyd med skattekursen denne regjeringen har staket ut de siste fire årene?

- Vi ønsker å rette oppmerksomheten mer mot vanlige folks skatt, og derfor er økning av bunnfradraget det viktigste for oss nå. I løpet av de neste fire årene kommer vi til å kreve gjennomslag på dette området.

Erna lover stø kurs

Erna Solberg fortalte Dagbladet i går at hun akter å holde landet på stø skattekurs dersom hun vinner valget.

- I prosent er det de med lavest inntekt som har fått størst skattelette under denne regjeringen. Men det vil alltid være sånn at de med høyest formue og inntekt vil ha høyest skattelette i kroner og øre, sa Solberg.

Solbergs regjeringspartner i Frp ber henne prioriterer skattelette til Ola Nordmann framfor skattelette til Olav Thon.

MER TIL VANLIGE FOLK: Hans Andreas Limi i Frp. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
MER TIL VANLIGE FOLK: Hans Andreas Limi i Frp. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- Det viktigste for oss er å redusere inntektsskatten og fjerne eiendomsskatten. Formueskatten kommer i andre rekke for oss, sier Limi.

- En diskusjon vi må ta

Også Frp har programfestet at partiet ønsker å fjerne formueskatten, akkurat som Høyre. Men Limi sier skattelette til nordmenn uten store formuer er langt viktigere for partiet i disse dager.

Limi hevder det ikke er noe nytt at Høyre og Frp prioriterer annerledes i skattespørsmål, og sier saken blir tema i eventuelle regjeringsforhandlinger etter valget 11. september.

- Det er en diskusjon vi blir nødt til å ta. Partiene har litt forskjellig tilnærming til skattereduksjon, for vi er mest opptatt av vanlige folks skatt. Overordnet mener begge partiene at det er fornuftig å redusere det skattenivået, så vi skal nok finne en løsning, sier Hans Andreas Limi i Frp.

Valen: - Utrolig skamløst

En som neppe finner en løsning med Erna Solberg på skattespørsmål er Snorre Valen. SV-toppen er rasende på Solbergs skatteprioriteringer.

- Det er utrolig skamløst av statsministeren å først kutte i fysioterapien til brannskadde, så ta feriepengene fra de arbeidsløse, så ta tusenvis av kroner fra uføre forsørgere, så ta bostøtta fra tusenvis av mennesker - og deretter framstille det som en naturlov at de rikeste skal få mest skattelette i kroner og øre i neste periode, sier Valen.

- Det viser at Erna Solberg har gitt opp kampen mot fattigdom og økt ulikhet i Norge, legger han til.

Tall fra Finansdepartementet i fjor viste at 0,1 prosent av landets rikeste i snitt har fått 221200 kroner i skattelette fra 2013 til 2016.

SKAMLØS REGJERING: SVs Snorre Valen er ikke fornøyd med skattepolitikken til Erna. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SKAMLØS REGJERING: SVs Snorre Valen er ikke fornøyd med skattepolitikken til Erna. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Valen: Skatt = prioriteringer

Til sammenlikning har en person med inntekt på 400000 til 450000 kroner i gjennomsnitt fått 2800 kroner i skattekutt de siste tre årene, ifølge NTB.

- Men det er vel ikke til å unngå at skattekutt rettet mot bedrifter, som gjerne eies av folk med penger, vil gi de rikeste mest skattekutt i rene penger?

- Jo, for dette er politiske prioriteringer. Erna Solberg gjemmer seg, og later som om det ikke er noe hun kan gjøre. Det er en politisk beslutning å senke formueskatten ytterligere. Det er også en politisk beslutning å fjerne formueskatten på aksjer. Det finnes ikke noe magisk pengetre Erna Solberg bare kan hente penger fra for å gi skatteletter til de rikeste. Hun blir nødt til å prioritere som alle andre politikere, og da må noen andre betale for dette.