Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre og Frp klare med felles asylkrav

Fortgang i utsendelser og matkuponger i stedet for penger.

ASYLFORSLAG: Fremskrittpartiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik  (t.v.) og Høyres parlamentariske leder Trond Helleland. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
ASYLFORSLAG: Fremskrittpartiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik (t.v.) og Høyres parlamentariske leder Trond Helleland. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

( Dagbladet): Frps arbeidsgruppe med nestleder Per Sandberg i spissen sa seg i formiddag ferdig med konkretiseringen av asylinnsrammingen. NRK har fått tak i en listetter det NRK forstår er forslagene regjeringspartienes utgangspunkt for forhandlingene i Stortinget.

Fortgang Etter det NRK får opplyst har Fremskrittspartiets stortingspolitikere fått rundt en time til å si fra om de stiller seg bak forslagene, eller ikke.
NRK har fått lista. Dette er kravene:

Kan sendes tilbake *Stortinget ber regjeringen sørge for at en instruks om en fornyet vurdering av beskyttelsesbehovet både ved fornyelse og permanent oppholdstillatelse innføres innen 1. januar 2016. Dersom grunnlaget for opphold kan ha falt bort som følge av politiske, sosial eller humanitære forbedringer i hjemlandet, skal utlendingsmyndighetene uten ugrunnet opphold starte med tilbakekall av oppholdstillatelsen til de som fikk opphold på slikt grunnlag. *Midlertidig opphold Stortinget ber regjeringen legge frem en proposisjon om nye midlertidige beskyttelsesformer, der oppholdstid ikke danner grunnlag for permanent oppholdstillatelse.

Samme proposisjon skal også omhandle bruk av integreringskriterier for innvilgelse av permanent opphold, i kombinasjon med krav til oppholdstid ut over fem år for enkelte beskyttelseskategorier. Saken skal legges frem slik at tiltakene kan iverksettes i løpet av først halvår 2016. Stortinget samtykker til at departementet med en slik frist ikke får anledning til å følge normale prosedyrer for høringer. Strengere regler for familiegjenforening *Stortinget ber regjeringen fremme en proposisjon om å stramme inn retten til familieinnvandring for asylsøkere og flyktninger. Proposisjonen skal inkludere, men er ikke begrenset til, innføring av underholdskrav i tilfeller hvor familielivet kan utøves i et annet land enn Norge, vilkårene for familiegjenforening i tilfeller hvor familien har opphold også i et annet trygt område, strengere regler for familieinnvandring til foreldre til enslige mindreårige som kan returnere til hjemlandet og fortsatt underholdskrav ved søknad om fornyelse i saker hvor det gjaldt et underholdskrav for førstegangstillatelse. Saken skal legges frem slik at innstrammingene kan iverksettes i løpet av første halvår 2016. Stortinget samtykker til at regjeringen suspenderer utlendingsforskriften § 8-2 inntil videre (15-månedersregelen). Stortinget ber regjeringen vurdere sentrale sider ved norsk utlendingslovgivning og gjennomgå norsk praksis der Norge har en annen vurdering av beskyttelsesbehovet for ulike nasjonaliteter sammenlignet med praksis i land det er naturlig å sammenligne oss med Vurdere lovendringer *Regjeringen bes fortløpende foreta forslag til lovendringer, forskriftsendringer og justere aktuelle instrukser med sikte på å oppnå innstramminger. Stortinget ber i regjeringen, på noe lengere sikt, igangsette et arbeid for å vurdere om internasjonale konvensjoner og fortolkningen av slike konvensjoner er tilpasset en situasjon med store migrasjonsutfordringer. Rask retur *Stortinget ber regjeringen prioritere arbeidet med rask retur av personer som har fått avslag på sin asylsøknad, og i særdeleshet prioritere retur av grupper der dette vil ha effekt på tilstrømningen fremover. Overslagsbevilgning *Som en følge av dagens pressede situasjon, er det viktig at myndighetene har tilstrekkelig med ressurser for å kunne drive et effektivt returarbeid. Post for utsendelse av kriminelle utlendinger og asylsøkere med endelig avslag bes derfor omgjort til en overslagsbevilgning i statsbudsjettet. Ikke attraktive ytelser *Stortinget ber regjeringen sørge for at ordningene for ytelsene til asylsøkerne minst like lav i Norge som i andresammenliknbare land. Nivået på ytelsene til asylsøkere skal være av en slik art at Norge ikke fremstår som økonomisk attraktivt i forhold til andre europeiske land. Kuponger, ikke kontanter *Disse vurderingene må skje fortløpende. Regjeringen bes vurdere ordninger for i størst mulig grad erstatte kontantytelser med økt bruk av naturalytelser som kuponger som kan innløses i butikker for kjøp av mat og klær.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media