Høyre og Frp krever at spesialskolen reddes

- Må ikke «straffes» bare fordi det er en «privatskole».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre og Fremskrittspartiet reagerer kraftig etter at det kom fram at HLF Briskeby, en videregående skole spesialtilpasset for elever med hørselshemminger, er i en alvorlig økonomisk situasjon, etter at den fra 2012 ble tvunget over til å bli privatskole.

- Utviklingen etter omleggingen av spesialskolefinansieringen er meget bekymringsfull og etter Høyres oppfatning klart i strid med forutsetningene, sier Elisabeth Aspaker, stortings-representant og utdanningspolitisk talskvinne i Høyre, til Dagbladet.

Advokat Geir Lippestad, som er styreleder ved skolen, er bekymret for den videre driften hvis ikke noe skjer.

- Skulle ikke svekkes Kunnskapsdepartementet, som ledes av Kristin Halvorsen (SV), mener de har holdt avtalen med skolen om at den økonomiske situasjonen ikke skulle endres, selv om skolen gikk fra å være en del av det statlige systemet til å bli privat. Skolen selv mener den har fått økte utgifter og reduserte inntekter og at den mangler tre millioner kroner i året for å kunne ha en forsvarlig drift, 

- Da disse skolenes finansiering ble overført fra egne poster til andre budsjettposter var vi i opposisjon krystallklare på at det verken på kort eller lang sikt måtte svekke finansieringen. Vi ser nå at de ideologiske skylappene til SV har kommet i veien for å sikre disse elevene det tilbudet de trenger for å få en fullverdig og likeverdig utdanning, bare fordi de går på en «privatskole», sier Tord Lien (Frp), 2. nestleder i kirke-, utdannings- og forskningskomitéen, til Dagbladet. 

Høyre sier de forventer at departementet går i dialog med skolen for å sikre tilbudet til det de mener er en utsatt elevgruppe. 
 
- I forbindelse med budsjettbehandlingen sist høst fikk komiteen bekymringsmeldinger fra skolen og fra Høyres side forutsatte vi at departementet fulgte opp Stortingets intensjon fra behandlingen av spesialundervisningsmeldingen: At disse spesialskolene ikke skulle komme dårligere ut med ny organisering av spesialskoletilbudet, sier Aspaker.

- Budsjettet må styrkes slik at dette verdifulle kompetansemiljøet ikke forvitrer. 

Tar opp saken i Stortinget Kunnskapsdepartementet sa før helga at de allerede hadde avtalt et møte med skolen og at dialogen mellom departementet og skolen er god. Høyre sier de nå vil ta opp saken i Stortinget.

REAGERER: Elisabeth Aspaker (H). Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, SCANPIX
REAGERER: Elisabeth Aspaker (H). Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, SCANPIX Vis mer

Både Høyre og Frp mener det er et offentlig ansvar at elever med hørselshemminger har et godt tilbud.

- Slike spesialskoler av svært stor betydning for noen elever, sier Lien. 

- Dersom slike skoletilbud kan bidra til at flere unge med ulike funksjonshemninger kan utdanne seg og komme ut i jobb, er dette en samfunnsmessig meget klok investering. Det er derfor viktig å skape trygghet for at tilbudet ved Briskeby kan videreføres, sier Aspaaker.

REAGERER: Tord Lien (Frp). 
Foto: Knut Falch / SCANPIX
REAGERER: Tord Lien (Frp). Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer