Høyre og Frp krever mer til forsvaret

Høyre og Fremskrittspartiet vil bruke to milliarder kroner ekstra i året til Forsvaret. De to partiene satser på å stoppe Stoltenberg-regjeringens kuttplaner for Forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med VG avslører Jan Petersen at Høyre allerede har prioriteringene klare. Partiet vil styrke Sjøforsvaret, sørge for at Trøndelag får en egen brigade, bygge nye MTB'er og beholde de gamle MTB'ene til 2015. Høyre vil også opprettholde Heimevern-styrken på 83.000 mann. Høyre godtar heller ikke regjeringens planer om å samle forsvarstoppene på ett sted. Høyre vil ha en uavhengig forsvarssjef.

Minst to milliarder

Fremskrittspartiets ambisjoner er ikke mindre: -Vi vil foreslå minst to milliarder kroner ekstra til Forsvaret årlig, sier lederen i Stortingets forsvarskomité, Hans J. Røsjorde (Frp) til NTB.

Røsjorde sier Frp har sitt forsvarspolitiske opplegg klart både når det gjelder rammer og prioriteringene.

- Vi har samme standpunkt som Høyre til regjeringens planer om å samle forsvarstoppene på ett sted. Den slags samrøre vil vi ikke ha noe av. Også vi vil ha en uavhengig forsvarssjef, poengterer Røsjorde.

Han understreker at den viktigste utfordringen for Stortingets forsvarskomité nå blir å skape enighet om kjøp og finansiering av nye jagerfly og transportfly.

- Dette er et prosjekt som må løftes ut av de tradisjonelle forsvarsramme, poengterer han.

Røsjorde opplyser at Frps prioriteringer langt på vei der de samme som Høyres.

I forkant

Med utspillet kommer Høyre-lederen sentrumspartiene i forkjøpet.. Sentrumspartiene skal etter planen legge fram sine felles planer for omstillinger av Forsvaret mandag.

Men Gudmund Restad (Sp), nestleder i forsvarskomiteen, avviser overfor NTB å kommentere innholdet i sentrumsplanene før saken formelt er lagt fram. Han vil heller ikke kommentere spørsmålet om hans parti vil gå mot Ap-planene om å samle forsvarstoppene på ett sted.

Torpederes

Mye tyder likevel på at regjeringens planer om kraftige kutt i Forsvaret ligger tynt an i Stortinget. Både sentrumspartiene og Frp har tidligere varslet kraftige endringer. Høyre-leder Jan Petersens utspill, kan bety at et flertall på Stortinget vil redde flere av de nedleggingstruede forsvarsanleggene.

- Det tar seg ikke ut at Norge ikke innfrir NATOs minstekrav til forsvarsbevilgninger, sier Høyres forsvarspolitiske talsmann Ingvald Godal til NTB

Minstekravet er 2 prosent av BNP til forsvarsformål. Norge ligger på 1,9 prosent.

- Med halvannen milliard kroner ekstra i forsvarsbevilgninger kryper vi så vidt over minsteterskelen. Men det tar seg ikke ut av vi bare skal ligge der. Vi vil gi Forsvaret 2 milliarder mer i året, og har prioriteringene klare, sier Ingvald Godal på telefon fra Vilnius.

Forsvarsminister Bjørn Tore Godal ønsker ikke å kommentere saken så lenge den er til behandling i forsvarskomiteen.

(NTB)