Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre og Frp skulle lage skisse for helhetlig skattereform. Resultatet var fire avsnitt på én A4-side

Opposisjonen overrasket over lite detaljer. Stort fokus på arbeidende kapital.

LEVERTE FIRE AVSNITT: Hans Andreas Limi (Frp) og Høyres Siri A. Meling (ikke på bildet) presenterte i dag en skisse på skatteforlik til finanskomiteen på vegne av Høyre og Frp. Men de andre partiene var ikke spesielt imponert over arbeidet. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
LEVERTE FIRE AVSNITT: Hans Andreas Limi (Frp) og Høyres Siri A. Meling (ikke på bildet) presenterte i dag en skisse på skatteforlik til finanskomiteen på vegne av Høyre og Frp. Men de andre partiene var ikke spesielt imponert over arbeidet. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er overrasket over at Høyre og Frp ikke presenterte noe mer utfyllende, sier Ap's finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen til Dagbladet.

Onsdag formiddag ble finanskomiteen forelagt en skisse til et skatteforlik, over ett år etter at Scheel-utvalget la fram sin rapport. Flere var kritiske til det lille som ble presentert.

Dagbladet har selv fått tilgang til skissen, som består av bare fire korte avsnitt.

Kjernen i skissen går på skattefritak av såkalt arbeidende kapital, altså kapital knyttet til sysselsetting og arbeidsplasser. Ordlyden er som følger:

«Stortinget ber regjeringen i statsbudsjettet for 2017 legge frem forslag til en modell som gradvis faser ut formueskatten på arbeidende kapital med en hensiktsmessig avgrensning.

I arbeidet med en slik modell vurderes også verdsettelsesrabatter på arbeidende kapital som nå verdsettes fullt ut, inkludert gjeld. Formueskatten på arbeidende kapital og fradraget for gjeld kan dermed reduseres over tid ved å øke verdsettelsesrabatten.

Den samlede beskatningen på norsk eierskap skal ikke økes.

Vanlige primærboliger og fritidsboliger skal skjermes for økt formueskatt.»

- Ikke fornøyd Ingen av komitemedlemmene vil kommentere innholdet konkret, men flere er altså tydelige på at de har kommet for kort.

- Vi er ikke fornøyd før vi har en ordentlig plan for skattesystemet. Jeg kan ikke gå inn i det som ble lagt fram, men enkelte saker er bedre egnet for å få i gang enighet enn andre, sier Snorre Valen (SV) til Dagbladet.

- Og de sakene var ikke der?

- Nei.

- Gjenstår mye arbeid Det endelige skatteforliket, vil sammen med forhandlingene om et grønt skatteskifte få konsekvenser for både din privatøkonomi, arbeidsmarkedet, sysselsetting og i hvilken grad næringslivet vil klare å omstille seg til mer bærekraftig industri og næring.

- Det vi fikk presentert i dag var et godt stykke unna en helhetlig skisse til et skatteforlik. Vi er innstilt på å bidra for å få det i havn, men vi har mye arbeid foran oss, sier Marthinsen.

- Lover det godt for en enighet?

- Det gjør at vi har et godt stykke arbeid foran oss.

Arbeidende kapital Hans Olav Syversen (KrF) håper de vil klare å komme til bred enighet i spørsmålet om arbeidende kapital.

-Jeg er opptatt av at sporet som heter å frita formueskatt på arbeidende kapital er vitkig å få avklart om mulig å få flertall for det. Vi har bedrifter som må bruke penger de egentlig ikke har på å betale skatt, og det må vi være seriøse på å finne løsninger på, sier han til Dagbladet.

- Blir det flertall for det?

- Tiden vil vise.

- Kan ikke svekke fordeling For to uker siden understreket Marianne Marthinsen overfor Dagbladet at Ap kom til å jobbe hardt for å sikre en god nok fordelingsprofil i skattereformen.

- Det vil vise seg hvor krevende det blir å komme til enighet, men vi har vært helt tydelige på at vi ikke er villige til å svekke fordelingsprofilen, sa Marthinsen til Dagbladet.

Når det gjelder fordelingsprofilen så vil ikke Marthinsen gå i detalj på akkurat hvor smertegrensen går, men etter det Dagbladet forstår vil Ap jobbe for et så detaljert forlik som mulig - for å unngå at regjeringen skal kunne finne smutthull i avtalen. Et slikt arbeid tar tid, og det er allerede avklart at fristen som ble satt til 1. mars kommer til å ryke.

Saksordfører Siri A. Meling (H) beskriver A4-arket som en «intern arbeidsskisse» overfor NTB.

- Skattereformen inneholder mye, dette er noe av det. Så har vi også en plan for hvordan vi skal diskutere andre spørsmål framover, sier hun.

Dagbladet har snakket med flere i Ap som er tett på prosessen, og de forteller at det er misnøye i partiet knyttet til hvordan regjeringen har håndtert tilliten de har fått fra tidligere forlik - og da spesielt asylforliket.

Skattekutt Blant de særlig krevende punktene i skatteforliket er nivået på kutt i selskapsskatten og formueskatten, samt innretningen på skattereformen. Altså hvem som skal sitte igjen med regninga - eller fordelingsprofilen som det også kalles.

Regjeringens tilnærming er å kutte selskapsskatten og inntektsskatten fra 27 til 25 prosent i 2016, med sikte på en videre reduksjon til 22 prosent i 2018, mens Ap vil stoppe på 23 prosent.

Som NTB skriver la Arbeiderpartiet i fjor høst opp til provenynøytrale endringer i sitt tilsvar til regjeringens forslag til skattereform. Også SV krever at regjeringen finner inndekning for sine skattegrep og ikke utelukkende viser til dynamiske effekter av skattereduksjoner.

SKISSE: Dette er dokumentet Høyre og Frp la fram for finanskomiteen i dag.
SKISSE: Dette er dokumentet Høyre og Frp la fram for finanskomiteen i dag. Vis mer