Høyre og SV sammen ut mot Arbeiderpartiet

De er politiske motpoler, men én ting er SV og Høyre i hvert fall enige om: Arbeiderpartiet må klargjøre hva slags skolepolitikk de egentlig fører.

UT MOT AP: Høyres skolepolitiske talsmann Henrik Asheim og SV-leder Audun Lysbakken mener Arbeiderpartiet er for vage i skolepolitikken.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UT MOT AP: Høyres skolepolitiske talsmann Henrik Asheim og SV-leder Audun Lysbakken mener Arbeiderpartiet er for vage i skolepolitikken. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er et sjeldent syn, men i skolegården på Møllergata skole i Oslo, står en Høyre-politiker og en SV-politiker og er enige. De etterlyser begge en klarere skolepolitikk fra Arbeiderpartiet (Ap), som de mener er vage og utydelige.

- Arbeiderpartiet mener tre ting samtidig. Da blir det veldig utydelig for oss som skal debattere mot dem, det blir utydelig for velgerne og foreldre som har barn i skolen, sier Høyres skolepolitiske talsmann Henrik Asheim til Dagbladet.

Motpoler Han skjermer seg mot regnet med en svart paraply, som kan se blå ut i gråværet. Et tegn på hvor i det politiske landskapet han befinner seg. Ved siden av står SV-leder Audun Lysbakken, med en burgunderrød paraply i hånda.

- SV og Høyre er åpenbare motpoler i skolepolitikken. Arbeiderpartiet befinner seg et sted imellom, men det er ikke helt klart hvor, sier Lysbakken.

Han påpeker at Ap sier at de er for flere lærere, men ikke vil forplikte seg til en lærertetthetsnorm. Samtidig mener han det er forvirrende om de er for eller mot en heldagsskole. I tillegg ønsker Lysbakken et klarere svar på hva Ap mener om tester og rangering i skolen.

- Vi etterlyser mye av det samme. Arbeiderpartiet har stjålet SVs retorikk, men hvilken politikk er det egentlig de står for? spør Asheim.

- Ap har vært flinke til å adoptere våre målsettinger og visjoner, men de har ikke forpliktet seg til å gjennomføre dem, supplerer Lysbakken.

- Pengesluk Her stopper imidlertid enigheten mellom de to.

SV kjemper for at flest mulig kommuner skal gå inn for forsøk hvor elevene gjør lekser på skolen med læreren til stede. Den store drømmen er en heldagsskole med mat, fysisk aktivitet og leksehjelp på skolen.

Noe Høyre mener bare vil bli et gigantisk pengesluk, som ikke vil gi elevene mer faglig innhold.

MEN ..: Det er ikke mye annet enn Ap's utydelighet Henrik Asheim (H) og Audun Lysbakken (SV) er enige om.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MEN ..: Det er ikke mye annet enn Ap's utydelighet Henrik Asheim (H) og Audun Lysbakken (SV) er enige om. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Dette er åpenbart en stor reform, som vil koste mye penger, men det koster langt mindre enn de 12,5 milliardene Høyre gir i skatteletter, sier Lysbakken.

- Haha, der fikk du inn den, svarer Asheim.

- Problemet er at SV bruker mange milliarder på tiltak vi mener ikke er læringsfremmende. Ap får ikke råd til SVs skolepolitikk uten SVs skattepolitikk.

Flere eller bedre? Et annet tema Høyre og SV strides om, er hva som bør prioriteres: Å få opp antall lærere eller å bedre lærernes kvalifikasjoner.

- Vi mener det viktigste er at vi får enda bedre lærere, sier Høyres Henrik Asheim.

- Ingen er mot mer utdanning for lærere, men dette kan ikke bli det eneste svaret. Dersom det er 33 elever i en klasse, spiller det ingen rolle hvor god læreren er, sier Lysbakken, som også vil kutte kommunalt pålagte tester.

Noe Høyre igjen er uenig i.

- Kommunene må ha mulighet til å kartlegge læringen til elevene så de kan vite hvor de skal sette inn ekstra ressurser, sier Asheim.

- Veldig bra Ap-nestleder Trond Giske, som også er partiets skolepolitiske talsmann, tar kritikken fra de to politiske motstanderne med knusende ro.

- Det er veldig bra at Høyre og SV er opptatt av Ap's skolepolitikk, fordi vi har noen veldig gode forslag som vil hjelpe mange flere til å lykkes i skolen, sier han, før han klargjør Ap's standpunkter:

- Vi er mot heldagsskole, fordi vi er kritiske til at ungene skal sitte på skolebenken hele dagen. Derimot vil vi bruke SFO-tida bedre, sier Giske, og legger til at Ap er for en lærertetthetsnorm, men har ennå ikke har tallfestet den.

Partiet mener også dagens testnivå fungerer bra, men at testene må brukes med fornuft, og ikke til å rangere skolene.

- I tillegg synes vi det er utrolig dumt å skulle velge mellom få og gode lærere eller mange, dårlige. Videreutdanning må kombineres med flere lærere, sier Giske.

SVARER: Ap-nestleder Trond Giske er glad for at Høyre og SV er opptatt av Arbeiderpartiets skolepolitikk. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SVARER: Ap-nestleder Trond Giske er glad for at Høyre og SV er opptatt av Arbeiderpartiets skolepolitikk. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer