Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre om i Danmark

Valgdagsmålingene viser at Danmarks neste statsminister blir Anders Fogh Rasmussen. Ekspertene sier at Venstre-lederen vant valget ved å være mest innvandrings-fiendtlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Profil av valgets taper

Profil av valgets bredeste smil

Ifølge valgdagsmålingene får Venstre-leder Anders Fogh Rasmussen et parlamentarisk grunnlag som sikrer ham en solid flertall i det nye Folketinget. Valgdagsmålingene gir borgerlig fløy 96 til 98 mandater, mens Socialdemokratiet og deres støttepartier får henholdsvis 77 og 79 på de to målingene.

Valgets store taper er dermed statsminister Poul Nyrup Rasmussen, som gamblet høyt ved å skrive ut nyvalg, i håp om at velgerne ville slutte opp om regjeringen etter terrorangrepene mot USA. I stedet lå Socialdemokratiet ifølge målingene an til å tape fra 10 til 12 mandater.

Ifølge målingene vil opposisjonspartiet Venstre bli det største partiet i Danmark, noe som ikke har skjedd siden 1920.

Samtlige danske kommentatorer og også flere av politikerne som danske TV-stasjoner intervjuet tirsdag kveld, peker på den intense innvandringsdebatten som hovedårsaken til Venstres brakvalg og Socialdemokratiets nederlag.

Venstre, ved leder Anders Fogh Rasmussen, har under den danske valgkampen nærmest overtatt det innvandringsfiendtlige Dansk Folkepartis rolle som det partiet som har satt innvandringspolitikken på dagsordenen.

Fogh Rasmussen har lovet velgerne at han vil stramme kraftig inn på innvandringen, noe som han har hatt klar støtte for blant danske velgere. Samtidig har tonen i debatten fått så vel utenlandske observatører som den danske venstresiden til å snakke om en debatt som gir grobunn for rasisme.

Foruten Venstre ligger Dansk Folkeparti også an til å gjøre et brakvalg. Pia Kjærsgaards parti får ifølge den ene målingen en partigruppe på 17 i det nye Folketinget, noe som er en framgang på fire.

Hvis den slår til vil Venstre, Konservative og Kristeligt Folkeparti, som Fogh Rasmussen har sagt at vil inngå i hans koalisjonsregjering, få en like stor gruppe i Folketinget som venstrefløyen.

Dette betyr at en eventuell borgerlig regjering blir avhengig av støtten fra Dansk Folkeparti, som Fogh Rasmussen har sagt han ikke vil ta med i en ny regjeringskoalisjon.

Fogh Rasmussen har også ønsket å ha med Centrums-Demokraterne i sin regjering, men det var på grunnlag av valgdagsmålingene uklart om partiet ville passere sperregrensen.

Men selv om valgdagsmålingene må tas med enkelte klyper salt, er det liten tvil om at alt peker klart i retning regjeringsskifte i Danmark. Ifølge målingene taper nemlig Socialdemokratiet hele 10 til 12 mandater i Folketinget og blir sittende tilbake med en gruppe på 51 eller 53. Statsminister Poul Nyrup Rasmussens samarbeidsparti i regjeringen, Det Radikale Venstre, går imidlertid fram med to mandater, til ni, men dette er langt fra nok til å sikre Nyrup Rasmussen fortsatt regjeringsmakt.

(NTB-Wenche Schjønberg)

TRAKK DET LENGSTE STRÅET: Anders Fogh Rasmussen blir trolig statsminister for en borgerlig regjering. Her avlegger han stemmen sin i København tidligere i dag.Foto: SCANPIX/REUTERS
Hele Norges coronakart