Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre om i Tyskland

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Sjokkmeldingen om Oskar Lafontaines avgang som tysk finansminister og leder for det sosialdemokratiske partiet har skapt jubel på finansmarkedene og uro på tysk venstreside. Lafontaine var en av de siste «klassiske» sosialdemokratene med sterk tro på statlig inngripen og politisk styring. Spenningen mellom ham og den markedsorienterte forbundskansler Gerhard Schröder ble til slutt for stor. Med «Røde Oskar» borte er det langt enklere for Schröder å slå lag med Tony Blair og de «nye» sosialdemokratene på «den tredje vei». I så måte innebærer Lafontaines avgang en ytterligere svekking av venstresida i Europa.
  • Avgangen kan også medføre problemer for den rød-grønne regjeringskoalisjonen. Lafontaine er langt mer spiselig for regjeringspartnerne De grønne enn Schröder. Både fra venstrefløyen hos De grønne og sosialdemokratenes ungdomsorganisasjon er det kommet negative reaksjoner på at Lafontaine er blitt skviset ut. Nå risikerer Schröder å gjøre samarbeidet med De grønne og de mer radikale elementene innen arbeiderbevegelsen vanskelig.
  • Men aktørene på finansmarkedene og i næringslivet puster lettet ut. Euroen ble umiddelbart styrket da Lafontaines avgang ble kjent, og da børsen i Frankfurt åpnet i går morges, føk kursene i været. Noe av det som førte til Lafontaines fall, var hans forsøk på politisk styring av Den europeiske sentralbanken og ønske om skatteøkninger og en aktiv bruk av finanspolitikken for å motvirke den skyhøye arbeidsledigheten. Han var ikke kapitalistenes mann.
  • - Det spiller ingen rolle hvem som blir kansler under meg, skal en bråkjekk og maktglad Lafontaine ha sagt like før valget i fjor. Det viste seg at han tok feil. Den politiske og personlige konflikten mellom ham og Schröder ble etter hvert uløselig. Dermed er både tysk og europeisk sosialdemokrati skrudd flere hakk mot høyre, og den markedstilpasningen som har skjedd i flere år, er ført videre.