Høyre om med Bush

NEW YORK (Dagbladet): I dag blir den erkekonservative abortmotstanderen John Ashcroft høyst sannsynlig godkjent som USAs justisminister. George W. Bush, som lovet å være alle amerikaneres president, provoserer nå mange med å dreie fra sentrum mot høyre. Han synes å ha glemt at Al Gore fikk en halv million flere stemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

George W. Bush startet sin første arbeidsdag med å si at organisasjoner som driver familieplanlegging som innbefatter abort, ikke skal få økonomisk hjelp. Bush den eldre og Ronald Reagan hadde de samme begrensningene, men Bill Clinton opphevet dem da han ble president.

Verne skattepenger

- Det er min overbevisning at skattepenger ikke skal brukes til abort eller aktiv anbefaling av abort verken i USA eller i utlandet, er meldingen fra Bush til Agency for International Development.

Byrået administrerer og overvåker organisasjoner som driver familieplanlegging utenfor USA. Summen på 425 millioner dollar (ca. 3,4 mrd. norske kroner) gis til en rekke organisasjoner, private grupper og utenlandske regjeringer.

Bush har også lovet at den såkalte «dagen derpå»-pillen, RU-486, skal granskes og muligens stoppes etter at myndighetene godkjente abortpillen i fjor høst.

Nye signaler

- Den amerikanske uavhengighetserklæringens løfter er ikke bare for de sterke, uavhengige og friske. Løftene er også for alle andre, inkludert det ufødte barn, sa Bush, som under valgkampen holdt seg langt unna abortdebatter.

Nå signaliserer han det store grupper abortforkjempere har fryktet: At den 28 år gamle retten til selvbestemt abort i USA kan stå for fall.

John Ashcroft har lovet at han vil følge loven ved å beskytte kvinner som oppsøker abortklinikker mot aggressive demonstranter, men militante abortmotstandere ser optimistisk på framtida etter at Bush flyttet inn i Det hvite hus.

I går var det utdanning som var hovedsaken for Bush-regjeringen. Også demokratene ønsker debatt og forbedring av utdanningssystemet i USA, men en av flaggsakene til Bush er at foreldre kan ta barna ut av offentlig skole og sende dem til privatskole for de samme offentlige midlene. Motstanderne frykter at den offentlige skole i USA skal bli utarmet, og at klasseskillet skal bli enda større enn det allerede er.

Den profilerte spaltisten Gail Collins i New York Times beskriver de første dagene til president Bush som aktive angrep på alle sakene flertallet av velgerne stemte imot 7. november i fjor.