Høyre om skolestreiken: - KS må jenke seg

- Må komme på samme planet som lærerne, sier Henrik Asheim.

TILLITSKRISE: Henrik Asheim (H) mener arbeidsgivermotparten i lærerstreiken, Kommunes Sentralforbund, må jenke seg. Han mener tillitskrisen i skolen har vokst fram over lang tid, og at arbeidstidskravet gjorde at strikken røk. Foto: Thomas Rasmus Skaug
TILLITSKRISE: Henrik Asheim (H) mener arbeidsgivermotparten i lærerstreiken, Kommunes Sentralforbund, må jenke seg. Han mener tillitskrisen i skolen har vokst fram over lang tid, og at arbeidstidskravet gjorde at strikken røk. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er Kommunenes Sentralforbund som må jenke seg. Når 73 prosent av lærerne sa nei til forhandlingsresultatet, sier det seg selv at det er KS som må gi noe. Partene må komme seg på samme planet, sier Høyre-medlem i Stortingets utdanningskomité, Henrik Asheim, til Dagbladet.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har understreket at lønnsoppgjøret er partenes ansvar, og han har manet både lærerne og arbeidsgivermotparten KS til å «gjøre sitt ytterste for å finne en løsning før konflikten trappes opp».

Viser til Oslo Men etter det Dagbladet erfarer, har Røe Isaksen gjennom flere møter med KS i forrige uke gjort det klart at KS må jenke seg og sikre løsning for å unngå en langvarig og ødeleggende konflikt i skolen.

Selv om lønnsoppgjøret er partenes ansvar, vil en skolestreik fort bli en krisesak for regjeringen, som nettopp vil løfte og bygge læreren og skolen. Flere Høyre-politikere rundt i landet har i tiden før skolestart uttrykt at de mener KS har opptrådt for stivbeint.

Stridens kjerne er kravet om at lærerne skal være 7,5 timer på skolen hver dag. I Oslo kommune, som er eget tariffområde, unngikk man skolestreik. Der ble arbeidsgiveren og lærerne enige om at de kan forhandle om forsøk med kjernearbeidstid.

Tillitskrise Asheim mener lærerstreiken er uttrykk for en tillitskrise i skolen.

- Den har ikke dukket opp nå. Den har vokst fram over tid. Lærerne er lei av å bli diskutert, og høre på at mange mener mye om hvordan de skal jobbe. Arbeidstidskravet gjorde at strikken røk, sier Asheim, og utdyper:

- KS ser annerledes på skolehverdagen enn lærerne. Hvis en lærer har undervist i to dobbelttimer i strekk, er det kanskje ikke da man er opplagt til å sette seg ned og planlegge neste dag eller drøfte samarbeidsprosjekter. Kanskje er det bedre at læreren får samle seg og jobbe hjemme om kvelden, sier Asheim.

Møtes i dag 5500 lærere er tatt ut i streik etter at 73 prosent av lærerne forkastet forhandlingsresultatet i uravstemning, og Utdanningsforbundet har varslet at streiken vil bli trappet opp. Partene skal møtes hos Riksmekleren i ettermiddag.
Tidligere arbeidsminister og rektor ved Handelshøyskolen Victor Norman mener det ikke er et paradoks at arbeidsgiverorganisasjonene ber om mer fleksibilitet i arbeidslivet samtidig som KS er i konflikt med lærerne fordi de ønsker strammere rammer for arbeidstida.

Fleksible ordninger - Det paradokset er ikke så veldig stort fordi den ene gruppen er i offentlig sektor, mens den andre er i privat. Lærere har i lang tid hatt svært fleksible ordninger, mens den andre gruppen ikke har hatt det i det hele tatt.

Man kan si at de er i hver sin grøft, og hvis de to gruppene kan bevege seg i hver sin retning, kan de møtes oppe på veien, sier han.

Selv er han mer opptatt av at lærerne skal jobbe enn at de skal være på skolen hele dagen.

- Sikre oss mot snylterne - Det tror jeg KS også egentlig mener, men vi er litt hjelpeløse i å utvikle garantier som sikrer oss mot de som vil være gratispassasjer på systemet. Det er klart at dette også handler om å finne en balanse så man også sikrer seg mot snylterne, sier han.

I arbeidslivet generelt etterlyser han likere ordninger for privat og offentlig sektor.

- Offentlig sektor har hatt mye større mulighet enn privat til å benytte seg av midlertidig ansettelse. Anledningen i offentlig sektor til å besette uspesifiserte vikariater er i realiteten et frikort til midlertidig ansettelse, sier han.