Høyre om, to skritt tilbake

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Tzipi Livnis parti Kadima fikk flest mandater under det israelske parlamentsvalget tirsdag. Likevel blir Livni neppe statsminister. Mye tyder på at Benjamin Netanyahu blir leder for den mest høyreorienterte israelske regjeringen i historien. Valget ga høyresida 65 mandater, mens den såkalte sentrum-venstresida fikk 55. Det trengs 61 mandater for å ha flertall i nasjonalforsamlingen Knesset.

Det kan ta flere uker før en regjering er stablet på beina. Ultranasjonalisten Avigdor Lieberman og hans parti Yisrael Beitenu (Israel vårt hjem), som fikk 15 mandater, vil bli en joker. Selv om også Livni er interessert i Liebermans støtte, kan det bli umulig for henne å gå i koalisjon med en mann mange i Israel omtaler som rasist.

Valgresultatet har ikke bidratt til å løse det politiske kaoset Israel har stått oppe i de siste månedene. De fleste analytikere tipper at det blir nyvalg i løpet av neste år. I mellomtida skal landet styres, både innenrikspolitisk og utenrikspolitisk. Det er lite håp om framgang i Midtøstens fredsprosess etter tirsdagens valg. Netanyahu har gjort det klart at han vil kjøre en enda hardere linje enn forgjengeren Ehud Olmert overfor Hamas i Gaza, noe som trolig bare vil styrke islamistene foran det neste palestinske valget. En av tirsdagens mange tapere er USAs president Barack Obama. Med den sterke høyredreiningen i Israel skal det nok mer enn god vilje til for å få partene tilbake til reelle fredsforhandlinger.

Den israelske venstresida er nesten utradert etter valget. Det er også den israelske fredsbevegelsen. Med den stemningen som hersker i Israel etter Gaza-krigen, er det få rom for kompromisser. Men pendelen kan svinge, slik den tidligere har gjort i israelsk politikk. Så er spørsmålet bare hvor lang tid det kan ta, og hva som vil skje i mellomtida.