PÅ VEI UT:  Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort er på vei ut av rådhuset og har i den anledning valgt å si sin mening om samarbeidet med Frp om Syria-flyktningene. Han vil ha Høyre ut av en koalisjon med Frp, både på lokalt og nasjonalt nivå. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
PÅ VEI UT: Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort er på vei ut av rådhuset og har i den anledning valgt å si sin mening om samarbeidet med Frp om Syria-flyktningene. Han vil ha Høyre ut av en koalisjon med Frp, både på lokalt og nasjonalt nivå. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpixVis mer

Høyre-ordfører vil ha Frp ut av regjering: - Vi i Høyre skal ikke lefle med den slags politikk

Tromsøs Jens Johan Hjort mener Høyre og Frp verken bør samarbeide lokalt eller nasjonalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avtroppende Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort kommer med en kraftsalve mot Frp i et leserinnlegg i dagens Nordlys: Høyre burde ikke være i koalisjon med Frp, verken i regjering eller på kommuneplan.

- Med mitt verdigrunnlag så mener jeg avstanden til Frp er så stor at jeg heller ønsker meg et samarbeid mot sentrum, sier Hjort til Dagbladet.

Bygget til storm I forrige uke brygget det til storm i Frp under forhandlingene om de syriske kvoteflyktningene. Ja, det er bare fem dager siden Frp's Christian Tybring-Gjedde mente partiet burde gå ut av regjeringen. Per Sandberg truet med dissens og Carl I. Hagen sa at samarbeidet med Høyre er noe som er til vurdering.

- At man diskuterer regjeringsdeltakelse er viktig, særlig når høyre nå opptrer så uansvarlig, påpekte Carl I. Hagen.

Så kom forslaget om å ha folkeavstemning om Syria-flyktningene, som fort ble sablet ned av de andre partiene.

Men de syriske flyktningene er også bakgrunnen for Tromsø-ordførerens utbrudd. I Nordlys skriver Hjort at han er stolt over at Tromsø skal ta imot Syria-flyktninger, og at Frp og Høyre nå står så langt fra hverandre at en koalisjon ikke er mulig. Fordi de har forskjellige «menneskesyn»

- Jeg hører til dem som mener at vi i Høyre ikke skal lefle med den slags politikk. Jeg mener i det hele tatt at vi verken på lokalt eller nasjonalt plan burde gå i koalisjon med Fremskrittspartiet. Det handler ikke om at jeg ikke har respekt for mine kolleger fra Fremskrittspartiet. Det handler rett og slett om at deres politikk og verdisyn er for langt fra mitt eget, skriver Hjort.

- Samarbeider godt Regjeringssamarbeidet står imidlertid støtt, ifølge Frp's parlamentariske leder Harald Nesvik. Han innrømmer at Høyre og Frp sto langt fra hverandre på Syria-flyktningene, men at det ikke er duket for brudd. Langt ifra.

- Jeg tror ikke det er overraskende at Frp har en strengere innvandringspolitikk enn det andre partier har. Vi og Høyre er ulike partier som i en del saker har ulike syn. I denne saken var avstanden for stor, men vi samarbeider godt, sier Nesvik til Dagbladet i dag.

Verken Hjort eller Sandberg lar seg provosere av Tromsø-ordførerens utspill.

- Hva en avgående Høyre-ordfører måtte mene legger jeg ikke særlig vekt på. Men, å bruke «menneskesyn» i slike debatter er det ikke første gang vi opplever. Det kommer som regel når man er tom for saklige argumenter. FrP vil dessuten bidra til at mange tusen flere får hjelp og bistand, enn Hjort, Ap og SV, skriver Sandberg i en sms til Dagbladet.

- Jeg kjenner ikke til hvilket verdisyn herr Hjort har, men det må være behagelig å ha et slikt perfekt selvbilde, skriver Tybring-Gjedde.

- Måtte ta avstand I Tromsø i dag har Høyre, Venstre, KrF og Frp gått ut med at de vil samarbeide i valgkampen.

- Det gjør at timingen av mitt leserinnlegg ble fryktelig dårlig, og det er jeg lei meg for. Min meningsytring ble provosert av et leserinnlegg av en kollega i Høyre som sa at Tromsø må ut av samisk språkforvaltningsområde, må innføre forbud mot tigging og si nei til syriske flyktninger. I mitt hode er dette ren Frp-politikk. Det var det jeg følte jeg måtte ta avstand fra, sier Hjort til Dagbladet.