Høyre-ordførere kneblet

I en krass e-post fra Høyres generalsekretær blir partiets ordførere bedt om ikke å delta i massemønstringen mot regjeringen som skulle ha vært onsdag. Kommunalminister Erna Solberg kjenner til brevet, som skaper sterke reaksjoner blant ordførerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet i går: KrF-ordførere i opprør

- E-posten tolker jeg som en anmodning til oss ordførere om ikke å gå ut mot egen regjering. Selv om jeg uansett ikke lar meg kneble, kan nok noen bli så forbanna at de gjør det motsatte. Slike e-poster burde være unødvendige, sier Høyre-ordfører Bjørn Søderholm i Porsanger, til Dagbladet.

Massemønstring

I e-posten, sendt 5. juni til partiets ordførere av Høyres generalsekretær Trond R. Hole, ber han dem innstendig om å ikke delta i ordføreropprøret som skulle ha vært i Oslo onsdag.

Opprinnelig oppfordret arbeidsutvalget i KS alle landets ordførere til å komme til hovedstaden for å protestere mot regjeringens kommunepolitikk, men dette ble seinere avlyst.

Ifølge kilder i KS er hovedårsaken til avlysningen at regjeringspartiene la et sterkt press på egne ordførere om å ikke bli med. Presset skal ha vært spesielt sterkt fra kommunalminister Erna Solbergs parti, Høyre.

I e-posten, som Dagbladet har fått tilgang til, skriver Hole: «Et slikt uortodoks demonstrasjonsopplegg fremstår med klar partipolitisk brodd, og vi vil oppfordre våre ordførere/varaordførere om ikke å delta. Høyre har under planlegging en rekke arrangementer og konferanser hvor det blir lagt til rette for konstruktiv dialog mellom Høyres sentrale tillitsvalgte/statsråder og lokale tillitsvalgte.»

Misnøye

Flere ordførere som Dagbladet har vært i kontakt med oppfatter e-posten som nærmest en trussel om å ikke ta opp misnøye og frustrasjon utenfor partiets egne organer. Ingen av dem vil stå fram i frykt for å komme på kant med partiledelsen, men sier de reagerer sterkt på at generalsekretær Hole bruker ord som «uortodoks demonstrasjonsopplegg» og en «Senterparti-initiert ordførermønstring».

- Vi må bruke alle kanaler vi har for å nå fram. Jeg kommer til å være med på tverrpolitiske aksjoner i framtida dersom det er til de beste for min kommune, sier Høyres ordfører i Jevnaker, Per Ole Rønning, om e-posten.

- Jeg orienterte kommunalminister Solberg om e-posten etter at den ble sendt. Initiativet kom fra meg etter at det avtegnet seg et bilde av en svært uortodoks aksjonsform, sier Trond R. Hole til Dagbladet.

Kommunalminister Erna Solberg vil ikke kommentere e-posten, utover å bekrefte at hun ble orientert i ettertid.

KJENNER TIL E-POST: Kommunalminister Erna Solberg.