FORBANNA: Kari Anita Furunes (Sp) krever ærlighet fra Erna Solberg i et brev som er sendt fra 46 av 47 ordførere i Trøndelag. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FORBANNA: Kari Anita Furunes (Sp) krever ærlighet fra Erna Solberg i et brev som er sendt fra 46 av 47 ordførere i Trøndelag. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Høyre-ordførere støtter strengt brev til Erna Solberg: - Vi er ikke små barn det kan fortelles eventyr til

46 av 47 ordførere i Trøndelag krever ærlighet og dialog fra Erna Solberg i rovdyrpolitikken. De vil ha tillatelse til å felle flere rovdyr.

46 av 47 ordførere i Trøndelag har sendt felles brev til statsminister Erna Solberg.

I brevet, hvor tre Høyre-ordførere er blant avsenderne, oppfordres Statsministeren på det sterkeste til å engasjere seg i rovdyrutfordringen Trøndelag står overfor.

Ordførerne mener rovdyrforvaltningen er for treg. Som resultat av dette blir ikke Stortingets rovdyrforlik fulgt opp i praksis, hevdes det i brevet. «Dagens etterlevelse av rovdyrforliket bygger ned mulighetene for dette, og reduserer vår egen selvforsyningsgrad», heter det i brevet.

De 46 ordførerne mener en forsvarlig rovdyrpolitikk tilsier at bjørn som beveger seg inn på et beiteprioritert område må tas ut før skade oppstår.

Som Dagbladet har skrevet tidligere i sommer, opplever områder i Trøndelag at rovdyrforvaltningen motarbeider muligheten for å felle dyr som har beveget seg inn på beiteområder.

- Vi er ikke små barn det kan fortelles eventyr til, sier Meråker-ordfører Kari Anita Furunes (Sp) om brevet til Solberg.

BJØRNEN FÅR NOK: Videoopptaket av to snøscooterkjørere som jager en bjørn har skapt sterke reaksjoner. Video: ViralHog Vis mer

Vil ha ærlig Erna

Til tross for ferske kadaver og andre spor i områder som er prioriterte beiteområder, opplever Furunes og andre ordførere å få avslag på søknader om felling av rovdyr.

Dette provoserer bøndene og lokalpolitikerne voldsomt, og Kari Anita Furunes mener avslagene er i strid med Stortingets vilje. Nå må Erna Solberg ta grep og vise lederskap, ifølge Furunes.

- Nå forlanger vi ærlighet fra statsministeren. Det er ikke ærlig å si at vi kan fortsette med beitenæring når de ikke er villig til å sette inn alle tiltak for å ta ut skadedyr. Det er ikke ærlig å ville utvide bjørneområdet og så påstå at det fortsatt er mulig å drive beitenæring. Tap av sau er forferdelig, men nesten like galt er det å lytte til en regjering som påstår at alt går bedre enn før og som mener at beitenæringen er i stand til å klare dette, fortsetter Furunes.

Nei fra Ottervik

I Furunes' kommune spår bøndene at 2018 blir «tidenes blodigste sommer» etter å ha mistet titalls sau til bjørn allerede tidlig i beitesesongen.

Den eneste av Trøndelags 47 ordførere som ikke har signert brevet er Trondheim-ordførere Rita Ottervik (Ap).

- Deltar av prinsipp ikke på opprop. Saken er ikke behandlet i noe organ i kommunen, og derfor er jeg ikke med. Betyr ikke at jeg er uenig, skriver hun i en tekstmelding til avisa Nationen.

Støtte fra Høyre-ordførere

I motsetning til Ottervik, støtter tre Høyre-ordførere opp om oppropet som refser egen deres regjering.

- Det må legges bedre til rette for en effektiv jakt hvor vi kan ta ut bjørn. Vi står nå i en helt uholdbar situasjon, bøndene i min kommune må lete etter kadaver hver eneste dag. Nå er det på tide å gjøre et valg: Skal vi ha matproduksjon eller skal vi ha rovdyr i skogene våre, sier Steinar Saghaug (H), ordfører i Indre Fosen kommune.

LEVER SAMMEN: Russiske Svetlana og Yuriy Panteleenko adopterte bjørnen Stepan da han var tre måneder. 23 år senere er Stepan to meter høy og 136 kilo. Video: Caters / AP Vis mer Vis mer

- Vi skal drive en rovdyrpolitikk basert på rovdyrforliket, men det blir for tunggrodd når vi må innom så mange instanser for å ta beslutninger om jakt. Lokale hensyn må tas mer hensyn til. For mange bønder går dette på helsa løs, og vi opplever en manglende forståelse fra folk i Oslo. De må komme seg ut i distriktene og se hvordan rovdyrer holder på, legger han Saghaug til.

Også Einar Eian, Høyre-ordfører i Roan kommune, mener Oslo-folk ikke forstår norske bønders frykt for rovdyr.

- Vi må skape en felles forståelse. Alle parter har noe å lære av hverandres syn på rovdyr. Men vi må ha en gjennomgang av retningslinjene for hva som skal til for å få tillatelse til å avlive bjørn, sier Eian.

- Kollegial støtte

Ordføreren tror ikke han har lagt seg ut med Erna Solberg og partiledelsen ved å slutte seg til oppropet.

Tom Myrvold, Høyre-ordfører på Ørland, har sluttet seg til brevet selv om kommunen hans ikke har rovdyr.

- Det handler om å vise kollegial støtte til andre ordførere i vår region. Vi må skape en bedre dialog mellom myndighetene i Oslo og myndighetene lokalt. Hensyn til matproduksjon må balanseres opp mot rovdyrpolitikken.

- Er du redd for å bli en upopulær mann i Høyre nå?

- Overhodet ikke. Vi har stor takhøyde i vårt parti, svarer Myrvold.

Kari Anita Furunes opplyser til Dagbladet at ordførerne foreløpig ikke har fått svar fra Statsministerens kontor.