MISTER ENORME SUMMER: Kreftforeningen sier de nå forbereder seg på å miste så mye som 30 millioner kroner årlig etter overføringene fra Norsk Tipping skal omlegges. Foto: Katrine Lunke / Kreftforeningen / NTB scanpix
MISTER ENORME SUMMER: Kreftforeningen sier de nå forbereder seg på å miste så mye som 30 millioner kroner årlig etter overføringene fra Norsk Tipping skal omlegges. Foto: Katrine Lunke / Kreftforeningen / NTB scanpixVis mer

Innsamlingsaksjonen:

Høyre på Facebook: Samlet inn penger til kreftarbeid. På Stortinget: Vil ta 30 millioner i året fra Kreftforeningen

Regjeringspartiet ber Kreftforeningen søke om å få pengene tilbake, mens Kreftforeningens leder varsler kutt i kreftforskning og koordinasjonsarbeid. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne uka samlet Høyre inn penger til Barnekreftforeningen på Facebook. Samtidig har partiet foreslått å frata Kreftforeningen mange millioner i fast årlig støtte fra Norsk Tippings midler.

Stortinget behandler i disse dager forslag til endringer i fordelingen av midlene fra Norsk Tipping. Modell 1, som Høyre ønsker seg, sørger for at en rekke store foreninger mister fast støtte i millionklassen. Kreftforeningens generalsekretær Anne Lise Ryel forbereder seg nå på å miste opp mot 30 millioner i året.

- I motsetning til mange av de andre berørte bruker vi mye penger på kreftforskning, penger som går over tre og fire år. Derfor er vi helt avhengig av forutsigbarhet. Vi får heller ingen annen statsstøtte, sier hun.

- Nødt til å kutte

Pengene som nå kan forsvinne fra Kreftforeningen går inn i en pott som en lang rekke lag og foreninger kan søke på, deriblant Kreftforeningen. Det hjelper lite, ifølge Ryel.

- Poenget er at vi mister muligheten til å planlegge med den ordningen regjeringen foreslår. Vi blir nødt til kutte i penger til forskning og kreftkoordinator-stillinger ute i kommunene, sier hun.

- Wow. For et engasjement. Dette har gått over all forventing! Nå har vi nådd 100.000 kroner! Det er et fantastisk bidrag til Barnekreftforeningen, skrev Høyre på Facebook etter at de hadde «utfordret» seg selv til å samle inn penger.

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen sier det er «flott at Høyre samler inn penger til en god sak».

- Men det er rart at de samtidig går inn for en ordning som vil svekke Kreftforeningens arbeid med kreftrammede. Kreftforeningen sier selv at de må kutte i sine aktiviteter og forskning dersom de mister sin faste andel av tippemidlene, og jeg håper vi får med oss resten av opposisjonen på å gå imot Høyres forslag.

Barnekreftforeningen: - Veldig dumt

KRITISK: Aps Anette Trettebergstuen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KRITISK: Aps Anette Trettebergstuen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Også i Barnekreftforeningen synes man det er leit at Kreftforeningen kan miste store summer fra Norsk Tipping.

- Vi er både overrasket og takknemlig over den støtten vi fikk fra Høyre, for de er det første politiske partiet som holder en slik aksjon, sier fagsjef og konstituert leder Britt Ingunn Sævig til Dagbladet.

Hun legger til at Barnekreftforeningen misliker at Kreftforeningen, som de selv var organisert under tidligere, kan miste penger dersom Høyre får viljen sin.

- Vi synes det er veldig dumt, for Kreftforeningen gjør en stor, stor innsats. De bør ikke miste penger. Organisasjoner som Kreftforeningen og Barnekreftforeningen lever av innsamlede, så dette synes jeg ingenting om, fortsetter Sævig.

Høyre: - Ingen dobbeltmoral

Kulturpolitisk talsperson i Høyre, Svein Harberg, sier han ikke ser noen dobbeltmoral i at Høyre gir penger til Barnekreftforeningen på Facebook og tar penger fra Kreftforeningen på Stortinget.

- Nei, det ser jeg absolutt ikke! For det første har dette ikke noe med moral å gjøre, og for det andre er det vel ingen som mener vi ikke skal engasjere oss i innsamling til Barnekreftforeningen selv om vi foreslår å avslutte en 13-årig overgangsordning?

Overgangsordning

Overgangsordningen Harberg sikter til stammer fra 2005, da spilleautomatene ble fjernet. De ti organisasjonene som hadde store inntekter fra disse maskinene fikk da krav på 18 prosent av Norsk Tippings midler de neste ti årene.

Denne ordningen ble forlenget med ytterligere to år, men nå vil altså Harberg og Høyre avslutte den etter ytterligere ett års forlengelse. Et samlet Storting ønsker at 18 prosent av Norsk Tippings overskudd fortsatt skal gå til lag og foreninger, men Arbeiderpartiet, og trolig flere partier, ønsker å verne de ti som har mottatt støtte siden 2005.

Høyre ønsker å verne de tre organisasjonene som driver med beredskapsarbeid, deriblant Røde Kors. De midlene som da frigjøres skal deles ut årlig etter en søknadsprosess, foreslår regjeringspartiet.

- Avtalen var på ti år, ble forlenget med to år, og foreslås nå forlenget med ytterligere ett år. Det må anses som en rimelig god tid til å tilpasse seg. Nå åpner vi dermed for at andre gode organisasjoner som har vært utestengt fra denne potten, skal få ta del i dette overskuddet fra Norsk Tipping. Det er det mange som setter pris på, men jeg registrerer at Ap ikke mener at disse organisasjonene skal slippe til, sier han med adresse til Trettebergstuen.