Høyre på kollisjonskurs med egne velgere om bistand

Mens partiet vil kutte i bistanden, vil et flertall av velgerne verne eller øke den.

VIL KUTTE: Så vel Frp som Høyre vil kutte i bistandsbudsjettet. Mens førstnevnte har solid støtte for ei slik linje, er et flertall av Erna Solbergs velgere av motsatt oppfatning, ifølge Opinions måling. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADET
VIL KUTTE: Så vel Frp som Høyre vil kutte i bistandsbudsjettet. Mens førstnevnte har solid støtte for ei slik linje, er et flertall av Erna Solbergs velgere av motsatt oppfatning, ifølge Opinions måling. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SUNDVOLDEN HOTEL (Dagbladet): Begge de blå regjeringspartiene har varslet kutt i bistandsbudsjettet. Mens Frp går inn for et kraftig kutt på 7,5 milliarder kroner, vil Høyre drastisk minske antall mottakerland og konsentrere det aller meste av bistanden om Afrika. De anslår et kutt i størrelsesordenen 1 milliard kroner.

En ny undersøkelse viser imidlertid at Høyre er uenig med et flertall av sine velgere. I undersøkelsen, utført av Opinion på oppdrag fra Kirkens Nødhjelp, sier 46 prosent at de vil beholde bistanden på samme nivå som i dag, mens 5 prosent sier de vil øke den.

34 prosent av Høyre-velgerne vil minske støtten, mens 15 prosent er usikre.

Dagbladet spør Solberg om en kommentar til undersøkelsen på dagens pressebrif på Sundvolden Hotel, der regjeringsforhandlingene pågår.

- Vi synes det er fint at et flertall av Høyres velgere er opptatt av bistand. Vi vil sørge for at midlene blir fordelt på best mulig måte, er Solbergs svar.

27,6 milliarder Den utgående rødgrønne regjeringen har satt en målsetning om at Norge skal gi 1 prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI) i bistand årlig. De siste åra har den faktiske summen ligget nær dette målet, og utgjorde i fjor 27,6 milliarder kroner, ifølge Norad.

Høyre mener økonomisk vekst og demokratibygging er nøkkelen til bedrede forhold i u-landene, og vil derfor legge vekt på økt handel og flere i utdanning som virkemiddel i bistandspolitikken, framfor tradisjonell støtte.

- Tida for bistand som det primære utviklingspolitiske virkemiddelet er på vei mot slutten, konstaterer partiet på sine hjemmesider.

Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, framholder at behovet for fortsatt bistand er stort.

- Fortsatt sulter mer enn 1 milliard mennesker, og  hvert femte menneske av verdens befolkning - 1,4 milliarder - har ikke tilgang på elektrisitet, sier Helland.

- Ikke bare et tall Hun understreker at Kirkens Nødhjelp ikke tror bistand kan løse all verdens fattigdom, men peker på at bistand fra Norge har konkrete virkninger i mottakerlandene.

TALLENES TALE: Her er Opinions spørreundersøkelse, foretatt blant et representativt utvalg på 1000 personer. Tabell: OPINION / KIRKENS NØDHJELP
TALLENES TALE: Her er Opinions spørreundersøkelse, foretatt blant et representativt utvalg på 1000 personer. Tabell: OPINION / KIRKENS NØDHJELP Vis mer

- Bistanden er ikke bare et tall. Kutt kan bety at mødre mister tilgangen på helsearbeidere ved fødsel, at familier ikke får den beskyttelsen de trenger etter jordskjelv, eller at folk mister muligheten til å kjempe for sine rettigheter.

Blant Frp's velgere mener bare 23 prosent at Norge skal holde seg til enprosentsregelen, mens 5 prosent vil øke bistanden. 60 prosent vil kutte.

Ikke overraskende er begeistringen for bistand større på rødgrønn side. Blant Arbeiderpartiets velgere vil 69 prosent beholde støtten som den er, eller øke den; for SV er andelen 76 prosent.

Motstand fra KrF Bistand har i årtier vært blant KrFs hjertesaker, og mye tyder på at uenigheten om dette spørsmålet spilte en stor rolle for partiets beslutning om ikke å gå inn i den borgerlige regjeringen. Det gjenspeiler seg også i spørreundersøkelsen; 64 prosent av partiets velgere vil beholde støtten på dagens nivå eller øke den.

KrF har tidligere varslet at de vil kjempe iherdig mot bistandskutt i det nye Stortinget, selv om de har inngått en samarbeidsavtale med den blåblå regjeringen.

Blant alle partienes velgere er 55 prosent for å beholde bistanden slik den er, eller øke den, mens 29 prosent vil kutte. 17 prosent er ikke sikre.

- FORTSATT STORT BEHOV: Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, framholder at behovet for fortsatt bistand er stort. Foto: LAURIE MACGREGOR / KIRKENS NØDHJELP
- FORTSATT STORT BEHOV: Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, framholder at behovet for fortsatt bistand er stort. Foto: LAURIE MACGREGOR / KIRKENS NØDHJELP Vis mer