Høyre på kollisjonskurs med egne velgere om bistand

Mens partiet vil kutte i bistanden, vil et flertall av velgerne verne eller øke den.

VIL KUTTE: Så vel Frp som Høyre vil kutte i bistandsbudsjettet. Mens førstnevnte har solid støtte for ei slik linje, er et flertall av Erna Solbergs velgere av motsatt oppfatning, ifølge Opinions måling. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADET
VIL KUTTE: Så vel Frp som Høyre vil kutte i bistandsbudsjettet. Mens førstnevnte har solid støtte for ei slik linje, er et flertall av Erna Solbergs velgere av motsatt oppfatning, ifølge Opinions måling. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SUNDVOLDEN HOTEL (Dagbladet): Begge de blå regjeringspartiene har varslet kutt i bistandsbudsjettet. Mens Frp går inn for et kraftig kutt på 7,5 milliarder kroner, vil Høyre drastisk minske antall mottakerland og konsentrere det aller meste av bistanden om Afrika. De anslår et kutt i størrelsesordenen 1 milliard kroner.

En ny undersøkelse viser imidlertid at Høyre er uenig med et flertall av sine velgere. I undersøkelsen, utført av Opinion på oppdrag fra Kirkens Nødhjelp, sier 46 prosent at de vil beholde bistanden på samme nivå som i dag, mens 5 prosent sier de vil øke den.

34 prosent av Høyre-velgerne vil minske støtten, mens 15 prosent er usikre.

Dagbladet spør Solberg om en kommentar til undersøkelsen på dagens pressebrif på Sundvolden Hotel, der regjeringsforhandlingene pågår.

- Vi synes det er fint at et flertall av Høyres velgere er opptatt av bistand. Vi vil sørge for at midlene blir fordelt på best mulig måte, er Solbergs svar.

27,6 milliarder Den utgående rødgrønne regjeringen har satt en målsetning om at Norge skal gi 1 prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI) i bistand årlig. De siste åra har den faktiske summen ligget nær dette målet, og utgjorde i fjor 27,6 milliarder kroner, ifølge Norad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer