Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre på ny lederjakt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det første Børge Brende gjorde da han kom til Stortinget som nyvalgt representant fra Sør-Trøndelag, var å varsle at han ikke tar gjenvalg som nestleder i partiet. Det er ikke vanskelig å forestille seg at nyheten ble mottatt med stor bekymring i resten av partiledelsen. Det skyldes ikke bare at Brende trolig er Høyres mest lovende unge politiker, som burde være et naturlig lederemne i partiet. Men hans avgang føyer seg inn i en serie med ulykksalige hendelser i Høyre de siste åra. Han er ikke den første kronprinsen som trekker seg. Det begynner faktisk å bli vanskelig å huske siste gang det var grunn til glede i Høyres Hus.
  • Selvsagt kan Brende erstattes, og det er til og med mulig han kan komme sterkt tilbake og etterfølge Jan Petersen som partileder når et skifte skal foretas. Men det er ikke egnet til å spre optimisme i rekkene når Høyre nok en gang må begynne å lete etter lederemner. Det minner snarere om et parti i krise. Meningsmålingene går fortsatt i feil retning, og Høyres status som et mellomstort parti er faktisk truet. I stedet er Kristelig Folkeparti i ferd med å få posisjonen som den norske varianten av et stort kristeligdemokratisk parti.
  • Den store ulykken for Høyre skjedde da partiet måtte være tilskuer til at det ble dannet en såkalt borgerlig regjering. Høyre har hele tida hevdet at det ville være umulig å gjøre noe slikt uten at partiet spilte hovedrollen. Nå ble det ikke spurt. Men hva skal Høyre gjøre for å komme seg ut av skyggetilværelsen? Partiet skal ikke engang være fast redningsplanke for Bondevik. Ikke er det stort nok til det, og ikke ønsker Bondevik det.
  • Mange har ment at Bondevik sitter så lenge Carl I. Hagen er tjent med det. Men det er like sannsynlig at Høyre kan bli nøkkelpartiet til å felle Bondevik. Hvis Høyre ikke kommer seg opp i lyset, kan desperasjonen gripe partiet, og Bondevik må ryddes av veien. Det kan bli eneste måten Høyre kan gjenvinne tapte skanser på.
Hele Norges coronakart