Høyre på villspor

Høyres parlamentariske nestleder og nyvalgt leder for Oslo-partiet, Per-Kristian Foss, har vært i Bergen og tenkt høyt om et borgerlig regjeringssamarbeid etter valget neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Han ønsker å inkludere både Fremskrittspartiet og Senterpartiet i diskusjonene om en slik koalisjon, som høyst sannsynlig vil ha flertallet på Stortinget bak seg.
  • Visstnok skal Høyres ledelse ha diskutert saken, slik at Foss har ryggdekning i eget parti for sitt forslag. Men partileder Jan Petersen er ikke enig i tidspunktet for utspillet. Først skal regjeringen Bondevik tynes i Telianor-saken, og utfallet av gasskraftsaken kan ende med regjeringsskifte. Men spørsmålet om et regjeringsalternativ der Høyre er med, vil partiet selvsagt forsøke å sette på dagsorden før valget neste høst. Høyre kan ikke lenger stå på sidelinja og la andre kjempe om regjeringsmakten.
  • Det er bare Fremskrittspartiet som har stilt seg positiv til forslaget fra Foss. Selv Venstre, som opprinnelig ønsket regjeringssamarbeid med Høyre, avviser utspillet. For det er invitten til Carl I. Hagen som er mest ubegripelig i Høyres opplegg. Det vil være helt uakseptabelt for sentrumspartiene. Men også for Høyre må det være problematisk å ta Fremskrittspartiet inn i varmen. Ved lokalvalget sist høst tok flere av Høyres fremste folk, blant annet i Oslo, et oppgjør med Hagens parti. Det tjente Høyre på. Fremskrittspartiet er jo ikke blitt mer anstendig i sin innvandringspolitikk det siste halve året.
  • Både Høyre og Arbeiderpartiet mener en framtidig regjering må ha et bredere grunnlag i Stortinget enn det Bondevik har. Det er selvsagt ønskelig, selv om det er for enkelt å hevde at dagens regjering bare er et rent forretningsministerium. Men i dag er det bortimot umulig å tenke seg at vi etter neste valg kan få en flertallsregjering. Det må jo være et minstemål av politisk enighet i et regjeringskollegium. Ingen er tjent med en handlingslammet regjering.