Høyre-partier uten makt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Grovt regnet gir en tredjedel av de norske velgerne sin stemme til høyrepartier. Denne tredjedel av velgerne drømmer om større makt og innflytelse enn partiene deres har i dag. Det er høyst usikkert om de vil få det. På landsmøtet i Bergen har Jan Petersen lovet at Høyre skal vinne stortingsvalget om halvannet år. Foreløpig har verken han eller partiet noe som ligner en valgvind i ryggen. På landsmøtet i Geiranger har Carl I. Hagen erklært at protestpartiet på ytterste høyre nå er modent til å ta ansvar. En tilfreds forventning om makt har preget delegatene som tror på det formannen sier. Men Hagens flertallsregjering er i dag et rent fantasifoster.
  • Menneskesynet som stadig tyter fram under den nyoppussete ansvarlighetsfasaden til Fremskrittspartiet, gjør det umulig for andre partiet å knytte sin skjebne til Frp i en regjeringskoalisjon. I Geiranger har partiets andre nestleder for eksempel sagt at Norge blir innvadert av innvandrere som kommer for å forsyne seg av «velferden vår». Det er liten tvil om at partiledelsen bevisst sørger for at dette signalet til velgerne ikke forsvinner. Det bidrar dessverre til å gjøre Frp til et stort parti.
  • Frustrasjonen over isolasjon og venneløshet i sentrum preger Høyre. Mens Frp drev seminarvirksomhet om næringsliv og miljø i Geiranger, vedtok Høyre i Bergen et klassisk, konservativt prinsipprogram og druknet et forsøk på å gi partiet en klarere, urban profil i et ullent kompromiss. Høyre vet kanskje hvor partiet vil, men ikke hvordan det skal komme dit.
  • Carl I. Hagen vet hvor han vil, men han tør ikke ta sjansen på å gjøre det han i tilfelle må for å komme dit av frykt for å miste velgere som skal gi ham forhandlingsstyrke etter valget. Han avsluttet landsmøtet i Geiranger med å erklære at Fremskrittspartiet står fast på sin politikk. Den bør partiet få ha helt for seg selv, selv om valget skulle gi Frp, Høyre, KrF og Venstre det flertallet som Carl I. Hagen drømmer om.