Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre-plan: Stjele Lan fra Raymond

Det har vært kontakt mellom Høyre og MDG med tanke på et byrådssamarbeid i Oslo. Frp vrakes, og Høyre gir MDG store gjennomslag i klimapolitikken.

KAN GÅ TIL BORGERLIG SIDE: Høyre står nå klar for å starte byrådssamtaler med MDG. Det samme gjør Venstre. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KAN GÅ TIL BORGERLIG SIDE: Høyre står nå klar for å starte byrådssamtaler med MDG. Det samme gjør Venstre. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Kildene er sentralt plassert i Oslo Høyre. De forteller at listetopp Eirik Lae Solberg (H) har tatt kontakt med en rekke MDG-topper for å berede grunnen for et samarbeid.

Lae Solberg skal ha gjort det klart at at Høyre kan strekke seg langt for å gi MDG gjennomslag i klima- og miljøsaker dersom partiet dropper Ap og SV, ifølge Dagbladets kilder.

- Opplevelsen i MDG er at dette er interessant, sier en kilde.

Samtidig ble det gjort tydelig overfor Lae Solberg at MDG skulle snakke Ap og SV først.

Bekrefter kontakt

Eirik Lae Solberg bekrefter overfor Dagbladet at han er interessert i å lokke MDG over til en sentrum-høyre konstellasjon bestående av Høyre, MDG, Venstre, Sp og KrF.

HAR KONTAKTET MDG: Eirik Lae Solberg (H) prøver å stjele MDG over til sin side. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HAR KONTAKTET MDG: Eirik Lae Solberg (H) prøver å stjele MDG over til sin side. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Vi har tatt kontakt. Jeg håper MDG etter hvert innser at de har mest å hente hos oss. Vi står klare, sier Lae Solberg og legger til:

- Flesteparten av velgerne i Oslo har stemt på blå eller grønne partier. Med en slik konstellasjon, ville vi fått et byråd hvor fløypartienes kjepphester parkeres.

Høyre dropper Frp

Frp er ikke tiltenkt en plass rundt forhandlingsbordet, bekrefter Lae Solberg. Han vender dermed regjeringskollegaen ryggen i all åpenhet.

- Det er nå en helt annen situasjon enn for fire år siden - et Høyre-, sentrum- og MDG-byråd er ikke lenger avhengig av Frp for å få flertall. En av MDGs viktigste begrunnelser for å velge venstresida for fire år siden, var at de ikke kunne samarbeide med et Oslo Frp som ikke tror på menneskeskapte klimaendringer. Nå kan MDG danne flertall med Høyre og sentrum.

- Er dette illojalt av deg overfor Frp?

- Vi gikk til valg på et bredest mulig borgerlig flertall. Nå som det ikke blir mulig, må vi søke samarbeid andre steder som gir gjennomslag for Høyres politikk. I dagens bystyre gir et blågrønt byråd med Høyre, MDG og sentrum gir den beste politikken for Oslo.

- UFYSELIG:I Rogaland er det fullt bompengeopprør. Men hva er det egentlig som provoserer sånn? Dagbladets valgbodbil har møtt Gro Karin og Alexandra, som varsler full kamp mot bompengene. Video: Emilie Rydning og Steinar Suvatne Vis mer

Gir MDG store gjennomslag

Høyre-toppen er tydelig på at han mener MDG vil få mer igjen i sine kjernesaker dersom partiet vender seg mot borgerlig side. Han viser til de kravene MDG offentliggjorde før valget, og sier Høyre kan være med på «ti og en halv av dem».

- Vi er uenige i å øke bompenger for å kutte i kollektivprisene. Og vi ønsker ikke å stanse utbyggingen av Røatunnellen eller nye E6 øst. De sakene må vi diskutere med MDG. Resten av kravlista til MDG kan Høyre gå med på her og nå. Det forteller meg at det er et godt grunnlag for samarbeid mellom Høyre og MDG i Oslo. Det gjør meg optimistisk.

De «ti og et halvt» kravene Høyre dermed kunngjør at de kan gå med på, er disse:

 1. Gjøre Oslo til verdens første utslippsfrie storby innen 2030.
 2. Fjerne cruiseskipene og bruke plassen til grøntområder, badeplasser og restauranter.
 3. Plante 100.000 nye trær i byen, og ha en stor satsing på nærparker, blomsterenger og grønne tak.
 4. Bygge 100 km ny sykkelvei på de neste fire årene.
 5. Bilfrie hjertesoner rundt alle byens skoler.
 6. Etablere et gjenbrukskjøpesenter og etablere en støtteordning for butikker som reparerer.
 7. Bygge flere gågater og 50 bilfrie sommergater etter innspill fra innbyggerne.
 8. Bygge nye T-bane- og trikkelinjer og kutte kollektivprisene med 20 prosent. - Men vi ønsker ikke å kutte prisene ved å øke bompengene og vi vil prioritere t-bane foran trikk sier Lae Solberg.
 9. Tilby ett år med gratis kollektivtransport og bildeling til folk som kvitter seg med fossilbilen.
 10. Etablere reklamefrie soner rundt skoler og barnehager.
 11. Ingen flere kunstgressbaner med gummigranulater, og fase ut gummigranulater på kunstgressbaner innen 2023.
LAN: MDGs frontfigur i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, fikk flest personstemmer i valget i hovedstaden. Vis mer

Finansbyråd til MDG?

Lae Solberg vil i så fall trolig overta Raymond Johansens jobb som byrådsleder. «Finansministerjobben», altså stillingen som finansbyråd, er han åpen for at MDG kan få. I dag har Ap også denne posisjonen.

- MDG er et stort parti, og hvis vi kommer så langt i forhandlingene, er selvsagt det en mulighet. Men det er litt tidlig å fordele posisjoner nå, først må vi snakke politikk.

Han beskriver kombinasjonen av Høyre og MDG i byråd som en «drømmekonstellasjon».

- Høyres skolepolitikk og MDGs klimapolitikk vil gjøre innbyggerne i Oslo til de store vinnerne. Etter skole, er jo klima og kollektivtrafikk også Høyres viktigste sak. Ap, SV og Rødt har mange kostbare valgløfter på andre punkter, det er løfter som gjør at det blir mindre penger til MDG og klimapolitikken. De vil ha en langt lettere jobb med å få gjennomslag hos oss, enn hos Ap, SV og Rødt.

Venstres MDG-flørt

Det vakte stor oppsikt da Dagbladet nylig avslørte at et samarbeidsmøte var avtalt mellom Venstre og MDG.

Dagbladets kilder i Venstre forteller at samtalene nå er satt på vent, mens de tre byrådspartiene i Oslo snakker seg imellom.

- Vi er fortsatt på banen, sier en Venstre-kilde.

Dagbladet er kjent med at slagplanen i Oslo Venstre består av en plan A og en plan B:

 • A: Danne en klimafraksjon sammen med MDG, og håpe at partiet kan overta Rødts posisjon som samarbeidsparti til byrådet.
 • B: Tvinge byrådet til å velge Rødt, og dermed gjøre det tydelig for velgerne at både MDG og Ap velger «radikale Rødt» framfor en sentrumsløsning med Venstre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!