Høyre-politiker om dette bildet: «Du vet IS sliter når»

- Nå samles selv gamle erkefiender for å snakke, sier stortingspolitiker Peter C. Frølich.

 MØTTES ANSIKT TIL ANSIKT: Søndag ettermiddag møttes USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin for å diskutere ansikt til ansikt. Det mener Høyre-politiker Peter C. Frølich er et godt tegn etter Paris-terroren. Foto: REUTERS/Cem Oksuz/ NTB scanpix
MØTTES ANSIKT TIL ANSIKT: Søndag ettermiddag møttes USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin for å diskutere ansikt til ansikt. Det mener Høyre-politiker Peter C. Frølich er et godt tegn etter Paris-terroren. Foto: REUTERS/Cem Oksuz/ NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag møttes lederne for verdens 20 mektigste land på G20-møtet i den tyrkiske feriebyen Antalya.

Paris-terroren og kampen mot IS ble det aller viktigste på agendaen.

USA og Russland har helt siden borgerkrigen i Syria startet for over fire år siden, hatt helt ulik politisk og militær tilnærming. Nå mener imidlertid eksperter at det er tegn til en tilnærming, og at angrepet i Paris kan bidra til en mer samlet innsats.

Delte bildet på Twitter Bildet over av USAs president Barack Obama og Russlands President Vladimir Putin, har underbygget det inntrykket. Det la stortingspolitiker for Høyre i Hordaland, Peter C. Frølich merke til, og la ut bildet på Twitter med teksten:

«Du vet IS sliter når:».

Overfor Dagbladet utdyper Frølich Twitter-meldingen sin, og kaller bildet et symbol på at «selv de argeste fiender kan komme sammen i møte med et slikt barbarisk angrep».

- USA og Russland har jo ikke akkurat kommunisert skikkelig de siste åra. Nå vet ikke jeg hva som kommer ut av disse samtalene, men jeg tror jeg snakker på vegne av veldig mange når jeg sier at vi håper at de motbydelige handlingene vi har sett i Paris, blir møtt av et samlet verdenssamfunn, sier Frølich.

- Når en sånn forferdelig handling rammer både Frankrike og resten av verden, samles selv gamle erkefiender for å snakke, legger stortingspolitikeren til.

Snakket i Tyrkia Ifølge New York Times møttes de to mektige lederne og snakket ansikt til ansikt søndag ettermiddag.

Det er ikke kjent hva de snakket om, men ifølge avisa gestikulerte begge to under samtalen. Også Obamas sikkerhetsrådgiver Susan Rice deltok under det omkring 30 minutter lange møtet - som ikke var på det offisielle programmet.

AFP skriver seinere at de to lederne holdt «konstruktive samtaler» om Syria. Kreml sier i en uttalelse at det fortsatt er uenighet mellom USA og Russland spørsmålet om Syria.

USA og Frankrike vil «intensivere» angrepene mot Den islamske staten (IS) i Syria og Irak. Det sier USAs sikkerhetsrådgiver, Ben Rhodes, ifølge nyhetsbyrået AFP.

I et intervju med det amerikanske tv-programmet «Meet the press» under G20 toppmøte i Tyrkia, sa Rhodes at våpenstøtten til styrker som slåss mot IS i Irak og Syria nå fungerer. Han sa videre at IS nå har som mål å angripe alle land som deltar i den amerikanskledede koalisjonen mot IS, men at de ikke hadde noen konkrete informasjon om planer mot USA, skriver Reuters.

- Krigserklæring Etter terroranslaget hvor i alt 129 mennesker ble drept, rykket Frankrikes president François Hollande ut, og sa at dette var en krigserklæring fra Den islamske staten (IS). Han sa også at hevnen ville bli nådeløs.

Den ytterliggående opprørsgruppa kriger på flere fronter i Syria og Irak. I borgerkrigen i Syria er IS i opprør mot diktator Bashar al-Assad samtidig som de kjemper mot andre opprørsstyrker. I omkring et år har flere vestlige land, blant annet USA og Frankrike deltatt i kampen mot IS - i størst grad med luftangrep.

Nylig har blant annet USA sendt sine første bakkestyrker i form av elitestyrker som skal trene opp opprørere i Syria. Russland har også deltatt med luftangrep.