VARSLER OM MØRKETALL: Politiet i Oslo mener mange flere jenter og gutter enn vi vet lever i en hverdag preget av æreskultur og ekstrem sosial kontroll. Arkivfoto. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
VARSLER OM MØRKETALL: Politiet i Oslo mener mange flere jenter og gutter enn vi vet lever i en hverdag preget av æreskultur og ekstrem sosial kontroll. Arkivfoto. Foto: Jørn H Moen / DagbladetVis mer

Politiet slår alarm om æreskultur

Høyre-politiker raser mot æreskultur: - Pakk sakene og dra!

Høyres justispolitiske talsperson, Peter Christian Frølich, holder ikke tilbake når han omtaler æreskultur. Han mener æreskultur og sosial kontroll må bekjempes på «alle måter».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Oslo slår alarm om æreskultur i Norge. Det får politikerne til å rase.

- Sånne holdninger gjør meg fly forbanna. Hvis man absolutt vil leve ut disse middelalderskikkene, får man pakke sakene og gjøre det i andre land. Det finnes sikkert nok av «lykkeland» hvor dette er akseptert, men det er det ikke her, skriver Peter Christian Frølich, justispolitisk talsperson i Høyre.

REAGERER STERKT: Peter Christian Frølich (H) mener æreskultur bør bekjempes med alle midler. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
REAGERER STERKT: Peter Christian Frølich (H) mener æreskultur bør bekjempes med alle midler. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Han mener at æreskulturen må bekjempes «på alle måter».

Lørdag skreiv Dagbladet om politiet i Oslo som slår alarm. Så langt i år har Stovner politistasjon i Oslo behandlet rundt 70 henvendelser knytt til æresproblematikk. Ifølge politiet er det trolig store mørketall.

Lene Vågslid, justispolitisk talsperson for Arbeiderpartiet (Ap) reagerer sterkt på saken.

- Dette har utviklet seg til å bli et alvorlig samfunnsproblem. Vi vet at dette skjer både i konservative kristne og konservative muslimske miljøer, sier Vågslid, som også er påtroppende leder av justiskomiteen på Stortinget.

Politikerne berømmer politiets arbeid.

- Tyder på voksende problem

Frølich mener det er viktig at det norske samfunnet ikke aksepterer eller bortforklarer denne formen for sosial kontroll.

- Retten til å leve frie liv gjelder alle som bor i Norge. Alle har rett til å være fri fra overgrep fra staten og fra samfunnet ellers. Vi ville aldri akseptert det for oss selv, og da skal vi heller ikke tåle det på vegne av noen andre borgere i landet vårt, skriver Høyre-politikeren til Dagbladet.

Justispolitisk talsperson i Fremskrittspartiet (Frp), Ulf Leirstein, ble ikke sjokkert over innholdet i Dagbladets sak om æreskultur.

IKKE SJOKKERT: Ulf Leirstein, justispolitisk talsperson i Frp.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
IKKE SJOKKERT: Ulf Leirstein, justispolitisk talsperson i Frp. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Vi vet at dette dessverre skjer, men vi kjenner ikke omfanget. Jeg er veldig glad for at politiet tør å prate høyt om det. Når politiet sier at det er et stort problem, større enn vi har trodd, tyder det på at dette er et voksende problem, sier Leirstein, som legger til at saken går inn på ham.

- Jeg synes det er ganske ille at vi i Norge har fått enkelte parallellsamfunn som lever på utsiden av det som er norske verdier og norsk kultur, og at det blir så ekstremt at vi snakker om drapsforsøk, sier Frp-politikeren.

- Må vite at det er trygt

Vågslid i Ap mener norske justispolitikere må sette æreskultur og sosial kontroll høyere på dagsorden.

- Det blir gjort mye bra i politiet, men det er et enormt krevende felt. For jenter og gutter som utsettes for sosial kontroll er det fryktelig skummelt å be om hjelp, sier Vågslid og legger til:

VIL TA TAK: Lene Vågslid, justispolitisk talsperson i Arbeiderpartiet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL TA TAK: Lene Vågslid, justispolitisk talsperson i Arbeiderpartiet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- De må vite at de er hundre prosent trygge etter at de har bedt om hjelp. Jeg har jobbet en del med krisesentre, og de sier at hemmelige adresser og besøksforbud fungerer for dårlig, sier Vågslid.

Nå vil hun få på plass bedre samarbeid mellom etatene, og bedre kjøreregler for hvordan man skal agere når noen ber om hjelp til å unnslippe sosial kontroll.

- Tar for lang tid

Vågslid er bekymret for at den politiske behandlingen tar for lang tid.

- Det skjer fryktelig lite. Som opposisjonspolitiker er det viktigste jeg kan gjøre å få opp debatten. Men i kveld, i natt og i morgen er det noen i Norge som lever under sosial kontroll. Det bekymrer meg, sier Vågslid.

Vågslid mener at kontakten med politiet må bli tettere, og kunnskapen økes. Nå etterlyser hun handling fra justisminister Per Willy Amundsen (Frp).

- Jeg er lite imponert over handlekraften i dagens regjering. Det gjenstår en stor jobb å gjøre, og justisministeren har vært ufattelig treig, sier Vågslid.

Mener skolen er viktigst

Leirstein i Frp mener at Norge i utgangspunktet har på plass systemene og lovene som trengs, men at det er behov for større oppmerksomhet rundt problematikken.

Leirstein mener at skolen er den viktigste arenaen for å oppdage hvilke barn og ungdom som lever under sterk sosial kontroll.

- Lærerne er førstelinjen vår. De ser det og må varsle sosialtjenester og andre tjenester, sier Leirstein og legger til:

- Jeg skjønner at dette er vanskelig å avdekke, men man må ha samtaler med elevene. Det er viktig at man har fokus på æreskultur og sosial kontroll i skolen. Jeg tror ikke alle jentene som vokser opp i disse familiene vet hva som er lov i Norge og ikke. Hvis man prater om det på skolen, vil man kanskje gjøre noen i stand til å si ifra.

Leirstein knytter æreskultur til islam, og mener at politiet må gå i dialog med moskeene og tydeliggjøre hva som er ulovlig oppførsel.

- Vi må forutsette at de som prater i moskeene forteller at dette ikke er greit og ikke lov i Norge, sier Leirstein.

Høyre kritiserer venstresiden

Frølich fra Høyre mener at kampen mot æreskultur og sosial kontroll er blant de viktigste kvinnesakene i vår tid - og at den bør engasjere tverrpolitisk.

- Jeg synes faktisk at venstresiden kunne vært mye tydeligere. De har vært varme tilhengere av innvandring, men samtidig ikke klart å debattere de problemene som kommer i kjølvannet av den. Dette er dessverre et slikt problem, mener Frølich.

Kritikken faller ikke i god jord hos Ap-politikeren.

- For noe sprøyt. Vi har satt ære og skam-kultur på dagsorden flere ganger. I oktober i fjor arrangerte vi en «skamløs dag» på Stortinget, sammen med unge kvinne som kjemper mot sosial kontroll. Og forrige gang Ap satt i regjering lanserte vi «Handlingsplan om tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og alvorlige begrensninger i unges frihet», sier Vågslid.