Høyre-profil ber Erna kutte støtten til Human Rights Service

Venstres Abid Raja fryder seg over at statsminister Erna Solberg (H) utfordres også fra egne rekker om støtten til Hege Storhaug og Human Rights Service.

<strong>OMSTRIDT:</strong> At Hege Storhaug og Human Rights Service i flere år har mottatt støtte over statsbudsjettet har provosert mange, også i regjeringspartiet Venstre. Nå kommer krav om støttekutt også fra Høyres folk på Stortinget. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OMSTRIDT: At Hege Storhaug og Human Rights Service i flere år har mottatt støtte over statsbudsjettet har provosert mange, også i regjeringspartiet Venstre. Nå kommer krav om støttekutt også fra Høyres folk på Stortinget. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg mener vi bør vurdere om HRS fortsatt skal motta offentlig støtte all den tid de bidrar til å polarisere den offentlige debatten slik vi har sett over tid, sier Høyres stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle til Dagbladet.

<strong>STØTTEKUTT:</strong> Høyres Lene Westgaard-Halle mener regjeringen bør strupe støtten som HRS får over statsbudsjettet. Foto: Stortinget
STØTTEKUTT: Høyres Lene Westgaard-Halle mener regjeringen bør strupe støtten som HRS får over statsbudsjettet. Foto: Stortinget Vis mer

I et svar på en Facebook-post på veggen til BT-kommentator Jens Kihl er hun enda tydeligere. Når Kihl retorisk spør om støtten til Human Rights Service snart burde droppes, svarer Westgaard-Halle i tråden kort og godt «ja».

Hun utdyper standpunktet sitt overfor Dagbladet:

- Vi skal ha takhøyde for ulike meninger, også dem vi ikke liker, men HRS får støtte for å drive integrering. Min personlige oppfatning et at virksomheten deres ofte bidrar til det motsatte.

HRS: Etterlyser begrunnelse

På spørsmål om hun vil oppfordre egen regjering til å kutte statsstøtten i statsbudsjettet for neste år, svarer Westgaard-Halle at hun ikke kan gjøre annet enn å be regjeringen om å vurdere det.

Dagbladet har forelagt HRS ved Rita Karlsen uttalelsene fra Høyres Westgaard-Halle. Hun svarer som følger:

- Jeg etterlyser en begrunnelse for påstanden om at vi polariserer den offentlige debatten, sier hun.

Karlsen viser til at HRS-bevilgningen er flyttet fra Kunnskapsdepartementet som har ansvaret for integrering, til Justisdepartementet. Hun mener dette «implisitt betyr at regjeringen mener vårt arbeid handler mer om innvandring enn integrering».

- Jeg etterlyser også hvor Høyre har vært i debatten om alt HRS har avdekket innenfor integreringsfeltet, ikke minst når det gjelder sosial kontroll i innvandrermiljøer og utsendelsen av norske barn til utlandet, som HRS dokumenterte allerede i 2004, sier hun.

Raja gleder seg

At Hege Storhaug og HRS gis pengestøtte over statsbudsjettet er svært omstridt på borgerlig side. I budsjettarbeidet har dette vært en kampsak for Fremskrittspartiet, som Venstre og KrF i flere omganger innbitt har kjempet imot.

- Selv om en skulle lete med lykt og lupe, så finner man ikke en eneste Venstre-person som er i favør av støtte til HRS. Om Høyre nå er enige med oss i Venstre er det gledelig å høre, sier Venstres finanspolitiske talsperson Abid Raja til Dagbladet.

- Jeg oppfordrer Westgaard-Halle til å overbevise sine folk i regjering om dette. Venstres folk i regjering er samstemt imot støtte til HRS. Vi har alltid vært imot, vi er imot, og vi kommer til å fortsette å være imot, fortsetter han.

Heftige runder

Det bølget kraftig da det i høst ble kjent at den omstridte organisasjonen i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019 ikke lå an til å få statsstøtte.

Statsminister Erna Solberg bekreftet at støtten til HRS ble kuttet budsjettforslaget fra departementet til inkluderingsminister og Høyre-nestleder Jan Tore Sanners, uten at dette var klarert med Frp.

- Det er smålig og unødvendig av Jan Tore Sanner å kutte i støtten til Human Rights Service (HRS), skrev Frp-nestleder Sylvi Listhaug på Twitter da forslaget til statsbudsjett kom.

Frp ville ha det reversert, men Venstre sa nei. Først gjennom en budsjettfinte i forbindelse med salderingen av statsbudsjettet for 2018 ble det klart at HRS likevel ville få utbetalt 500 000 kroner i støtte - også for 2019.

Solgte seg dyrt

Men budsjettfinten hadde sin pris. Som Dagbladet tidligere har omtalt måtte snaut 17 millioner kroner legges på bordet, som bevilgninger til en lang rekke andre organisasjoner, for at Venstre skulle si ja til HRS-støtten.

- Det var en gylden mulighet til å få en pakke slik at vi kan tilgodese de organisasjonene vi mener gjør et vesentlig arbeid. Det ble tunga på vektskålen på hva som gjør at jeg holder meg for nesa og lar rusket passere, sa Raja til Dagbladet i desember i fjor.

- HRS fikk tilbake de 500 000 kronene. Samtidig fikk vi gjennom det som Venstre mener bidrar til et mer raust samfunn. Så skal vi bekjempe HRS på alle mulige andre måter, når de kommer ut i samfunnsdebatten, slik vi har gjort tidligere, men vi kommer til å glede oss over at de organisasjonene kan gjøre mye mer integreringsarbeid og annet arbeid, sa Raja.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer