STILLER KRAV: I dag legger Regjeringen fram sin handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme. - Jeg forventer en tydelig handlingsplan som tar fatt i utfordringene på konkret vis. Ikke minst i lys av det som er avdekket av Dagbladet den siste tiden, sier Hårek Elvenes (H) til Dagbladet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STILLER KRAV: I dag legger Regjeringen fram sin handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme. - Jeg forventer en tydelig handlingsplan som tar fatt i utfordringene på konkret vis. Ikke minst i lys av det som er avdekket av Dagbladet den siste tiden, sier Hårek Elvenes (H) til Dagbladet. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Høyre-profil forventer at Erna stanser islamistene

Her er Hårek Elvenes' tre punkter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag legger Regjeringen fram sin handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme.

Hårek Elvenes (H), som sitter i justiskomiteen på Stortinget, har forventninger til hva partifellene i regjering.

- Jeg forventer en tydelig handlingsplan som tar fatt i utfordringene på konkret vis. Ikke minst i lys av det som er avdekket av Dagbladet den siste tiden, sier Elvenes til Dagbladet.

Forventer taktskifte - Erna Solberg beskrev i kronikken «Hat må bekjempes» i Dagbladet 15. desember 2011 flere interessante tiltak for å bekjempe radikalisering og voldelig ekstremisme. Høyre har vært opptatt av denne saken lenge, og min forventning er at Handlingsplanen er konkret på tiltak, sier Elvenes.

Han påpeker at PST-sjef Benedicte Bjørnland har uttalt at vi som samfunn har både feilet og sviktet i å forhindre radikalisering til ekstreme miljøer.

- Da hun la fram PSTs trusselvurdering sa PST-sjefen at det behøves et taktskifte. Jeg forventer at taktskiftet vises tydelig i handlingsplanen, sier Hårek Elvenes - som har satt opp tre konkrete punkter han forventer at blir fulgt opp:

Tre punkter • Forebygging:  Utstyre kommunene, skolen, foreldre med verktøy for både å bedre fange opp dem som er i ferd med å bli rekruttert. Det må bli lettere å melde fra når man er bekymret.

- Det er urovekkende når ungdom trekker seg unna sosialt liv og aktiviteter. Når de velger isolasjon, og endrer stil og væremåte er et grunn til å være på vakt. Spesielt oppmerksom må man være dersom talemåte endres, med hatytringer og agitasjon for totalitære og voldelige ideer, sier Elvenes.

Faksimle: Dagbladet 23. mai
Faksimle: Dagbladet 23. mai Vis mer

• Forskning: Mer forskning for å avdekke årsaker til radikalisering og motiv for å slutte seg til voldelige organisasjoner

• Samarbeid: Mer samarbeid på tvers av landegrenser — lære av erfaringer i andre land, jobbe sammen

- Mer brutalitet - Skal samfunnet forhindre radikalisering og voldelig ekstremisme må dette bekjempes på en systematisk og målrettet måte, sier Hårek Elvenes og legger til:

- Som samfunn har vi alt å tjene på å fohindre at unge mennesker radikaliseres og rekrutteres til voldelige organisasjoner. Vi har ingen å miste. Opplæring og deltakelse i voldelig ekstremisme bryter ned motforestillinger og senker terskelen for brutalitet.

Det vises tydelig i Syria: Det kjemper norske statsborgere side ved side med de ekstreme terrorgrupperingene ISIL og al-Nusrah, som Dagbladet har avslørt poserende med våpen og avkappede hoder.

I mai ble for første gang tre norske statsborgere, to av dem brødre, pågrepet i en bredt anlagt aksjon, siktet for støtte til en terrororganisasjon i Syria.

Kjemper med terrorister Dagbladet kunne i november i fjor avsløre at PST og utenlandske sikkerhetstjenester holder øye med 29 menn og én kvinne som regnes som de mest ekstreme islamistene i Norge.

16. mai i år kunne Dagbladet vise de første bildene som bekrefter at flere norske statsborgere er direkte tilknyttet de farligste terrorgruppene i Syria. Bildene har skapt stor uro i de norske etterretningsmiljøene.

Faksimile: Dagbladet 16. mai
Faksimile: Dagbladet 16. mai Vis mer

23. mai i år møtte Dagbladet norske «Umm Salahudeen» et sted på Østlandet. PST anser kvinnen, som er tidlig i 20-åra, for å være helt sentral i det islamistiske miljøet i Norge, og hun bekrefter å ha hatt en rekke samtaler med nordmenn som nå kriger i Syria. «Umm» sier hun nesten daglig har samtaler med nordmenn som har reist til Syria, og sier hun støtter ISIL.