Høyre-profil trekker seg

Høyre-profilen Aamir J. Sheikh trekker seg som leder for Stovner Høyre i Oslo.

MED MUSLIM WORLD LEAGUE: Aamir J. Sheikh fotografert på konferanse i Sveits med Muslim World Leagues leder Mohammad al-Issa i slutten av august. Foto: Lars Eivind Bones
MED MUSLIM WORLD LEAGUE: Aamir J. Sheikh fotografert på konferanse i Sveits med Muslim World Leagues leder Mohammad al-Issa i slutten av august. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg fikk beskjed for en halvtimes tid siden. Det er riktig at han trekker seg, sier Heidi Nordby Lunde til Dagbladet fredag.

- Han ønsket i utgangspunktet å ta gjenvalg, men ønsker nå å bruke mer tid på de to organisasjonene han er aktiv i. Og det har jeg respekt for, sier Nordby Lunde, som er leder i Oslo Høyre.

Det var avisa Oslo som først omtalte at Aamir J. Sheikh trekker seg som leder for Stovner Høyre. Avisa referer til en intern gruppe for Oslo Høyre på Facebook. Klokken 15 skrev Sheikh følgende innlegg, ifølge avisa Oslo:

«Kjære Stovner Høyre og Oslo Høyre, Jeg har vært aktiv i Høyre siden 1988 og har hatt flere ulike verv opp gjennom disse årene. Jeg ble gjenvalgt enstemmig på årsmøte 24. november som leder av Stovner og takker for den tillit Høyre har gitt meg.

På grunn av mye arbeid i forhold til aktiviteter i Stiftelsen Dialog for fred og 14. augustkomiteen og med hensyn til min helse har jeg kommet frem til at jeg vil gå av som leder av Stovner Høyre.

Jeg vil forsette å være medlem av Høyre og Stovner bydelsutvalget.

Jeg har informert nestleder i Stovner Høyre om min beslutning.

Jeg er glad i mitt parti Høyre og ønsker Høyre alt godt.»

Høyre-politiker Aamir J. Sheikh har i en årrekke vært en av Oslo Høyres fremste profiler. Han har vært leder i 17. maikomiteen i hovedstaden, og har vært en av partiets mest synlige og engasjerte politikere.

Han har vært medlem i Høyre siden 1988, sittet i Oslo bystyre fra 1995 til 2011 og har hatt en rekke andre verv i partiet. Siden 2017 har han vært leder for Stovner Høyre, ifølge Høyre.

Nå er det altså klart at Aamir J. Sheikh trekker seg fra vervet. Sheikh opplyser i en sms til Dagbladet at han ikke ønsker å kommentere saken.

Høyre ba om møte

Dagbladet har kommet med en rekke avsløringer om Sheikh og hans to organisasjoner. Tidligere i høst viste Dagbladet at Sheikhs stiftelse fikk nesten 13 millioner fra den Saudi-baserte organisasjonen Muslim World League, hvorav 6,8 millioner kroner gikk videre til Bondevik og Oslosenteret, ifølge Dagbladets dokumentasjon.

Høyre kalte Sheikh inn på teppet etter Dagbladets avsløringer i oktober, men partiet har tross gjentatte purringer ikke villet si hva som kom ut av møtet.

Leder av Oslo Høyre, Heidi Nordby Lunde, bekrefter at Sheikh har vært i møte med partiet etter Dagbladets avsløringer.

Men hun sier at dette ikke er relatert til at han trekker seg, og at det er frivillig at han nå trekker seg fra vervet som leder av Stovner Høyre.

- Det har vært dialog med Oslo Høyre og Høyre sentralt tidligere i høst. Det har vært møter, der det har vært tema det som sto i oppslagene. Vi har ønsket å finne ut hva som hadde skjedd, sier Nordby Lunde.

- Har han brutt noe etisk regelverk i Høyre?

- Det må du ta med Høyres generalsekretær. Vi har retningslinjer i Høyre om hvordan den typen saker skjer i Høyre. Vi er ikke 100% informert om alle saker. Men såvidt meg bekjent har han ikke åpnet noen formell prosess mot ham.

Kritiske

Dagbladet har i høst avslørt Sheikh og Bondeviks kontakt med representanter for regimene i Saudi-Arabia og Bahrain, og deres rolle da en nigeriansk pastor ble nominert til Nobels fredspris.

Kjell Magne Bondevik og Aamir J. Sheikh har begge vært tydelige på at de ikke er enige i kritikken som har kommet mot dem - og at de mener de bare har jobbet for fred og dialog, i kontakten med representanter for Muslim World League, Saudi-Arabia og Bahrain.

De to har også vært kritiske til Dagbladets dekning.

- Flere av Dagbladets spørsmål legger opp til å mistenkeliggjøre det interreligiøse arbeidet jeg og flere er engasjerte i, har Bondevik skrevet i en e-post.

- Jeg føler at Dagbladet med mange av sine spørsmål ønsker å skade mitt arbeid for dialog og fred, har Sheikh forklart.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer