Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre-profiler vil fjerne HRS-støtten

Med Frp ute av regjering, ser flere i Høyre muligheten til å fjerne hele millionstøtten til kontroversielle Human Rights Service.

UNDERSKRIFTER: Her gir initiativtaker Lina Aas-Eng 7000 underskrifter mot statsstøtten til HRS til statssekretær Hilde Barstad i Justisdepartementet. Foto: Privat
UNDERSKRIFTER: Her gir initiativtaker Lina Aas-Eng 7000 underskrifter mot statsstøtten til HRS til statssekretær Hilde Barstad i Justisdepartementet. Foto: Privat Vis mer

Den islamkritiske organisasjonen Human Rights Service (HRS) har fått støtte over statsbudsjettet de siste åra. Både på venstresida, og i Høyre, KrF og Venstre, har motstanden vært stor.

I fjor brøt det ut full krangel da kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) kuttet 500 000 kroner fra overføringen på 1,8 millioner til stiftelsen. Saken endte med at HRS fikk tilbake den halve millionen, mot at en rekke andre organisasjoner fikk ekstra bevilgning.

Med Frp borte fra regjering, ønsker flere i Høyre nå å fjerne støtten:

- Jeg mener det samme uavhengig av hvem som sitter i regjering. Støtten til HRS har tidligere blitt foreslått kuttet av Høyre i regjering, og i en tid med strammere økonomiske rammer mener jeg fortsatt at støtte til HRS ikke bør prioriteres, sier Lene Westgaard-Halle (H) til Dagbladet.

7000 underskrifter

Også Unge Høyre vil fjerne støtten til HRS, og forventer at det skjer når statsbudsjettet for 2021 presenteres til høsten.

- I et statsbudsjett lagt fram av Høyre, KrF og Venstre må støtte til HRS være borte. Det er Frp som absolutt vil beholde den støtten år etter år, da får de selv forsøke å forhandle den inn på bekostning av noe annet, sier Unge Høyre-leder Sandra Bruflot til Dagbladet.

Som Filter Nyheter skrev i fjor, hadde HRS et overskudd på over 900 000 kroner for regnskapsåret 2018.

Justisdepartementet mottok denne uka en underskriftskampanje mot HRS. «Nok er nok! Kutt statsstøtten til Human Rights Service (HRS)!» samlet inn i alt 7000 underskrifter mot stiftelsen.

Mæland taus

Bevilgningene til HRS er flyttet inn under ansvarsområdet til justisminister Monica Mæland (H).

- Spørsmålet gjelder et budsjett som ikke er framlagt og ikke er vedtatt. Hvordan statsbudsjettet for 2021 blir, kommer jeg ikke til å kommentere, sier hun til Dagbladet.

- Hva synes du om HRS?

- Jeg kommer ikke til å kommentere noe utover at vi gjør våre vurderinger og prioriteringer i statsbudsjettet, som kommer i oktober. Men generelt er det jo ikke sånn at vi over statsbudsjettet bare tildeler til lag, foreninger, organisasjoner og institusjoner som vi liker eller er enige med. Vi har et mangfold, og vi har ytringsfrihet.

- Sier du dette fordi du ikke selv deler oppfatningene til Hege Storhaug og Rita Karlsen?

- Ja, det gjør jeg åpenbart ikke. Men det gjelder jo mange organisasjoner. Det skal ikke være avgjørende for våre vurderinger og prioriteringer, sier Mæland.

Avtale ut året

Høyres Mudassar Kapur er nyslått leder av finanskomiteen. Han vil få regjeringens budsjettforslag i fanget i høst. Det blir hans jobb å bidra til at forslaget får Frp’s støtte og slik sikres flertall på Stortinget.

Han vil ikke selv si hva han mener om pengestøtten til HRS, utover å slå fast at det neppe blir aktuelt å kutte støtten midt i året - under behandlingen av revidert nasjonalbudsjett i juni.

- Budsjettavtalen gjelder for hele året. Hva som skjer i 2021 vil jeg ikke spekulere på. Det tar vi når det kommer, sier han.