Aamir J. Sheikh

Høyre-profils stiftelse etterforskes

Politiet etterforsker Høyre-politiker Aamir J. Sheikhs to organisasjoner, etter at Skatteetaten varslet om mulige uregelmessigheter.

ETTERFORSKES: Høyre-politiker Aamir J. Sheikhs to organisasjoner er under etterforskning. Bildet er fra utdelingen av Brobyggerprisen i fjor, som Sheikhs forening 14. augustkomiteen deler ut årlig. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ETTERFORSKES: Høyre-politiker Aamir J. Sheikhs to organisasjoner er under etterforskning. Bildet er fra utdelingen av Brobyggerprisen i fjor, som Sheikhs forening 14. augustkomiteen deler ut årlig. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

To organisasjoner som drives av den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh, er under etterforskning av politiet.

Det var Skatteetaten som varslet politiet, bekrefter Oslo politidistrikt overfor Dagbladet.

- Vi har mottatt melding fra Skatteetaten om mulige uregelmessigheter i Stiftelsen Dialog for Fred og 14. augustkomiteen Norge. På den bakgrunn har vi åpnet etterforskning med sikte på å avklare hvorvidt det er hold i mistanken, opplyser politiadvokat Erik T. Hansen, via en kommunikasjonsrådgiver.

Høyre-politiker Aamir J. Sheikh (52) er daglig leder og styreleder både i Stiftelsen dialog for fred, og i foreningen 14. augustkomiteen Norge.

Sheikh ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet, men henviser til advokat John Christian Elden.

- Jeg kan ikke bekrefte Dagbladets opplysninger da eventuell etterforskning er underkastet taushetsplikt, men min klient samarbeider alltid med både skattemyndigheter og politi der det er ønsket, og har selv innlevert alle papirer som finnes til skattemyndighetene etter at de ville sjekke Dagbladets påstander knyttet til stiftelsen og komiteen, skriver Elden til Dagbladet.

- Foretatt avhør

I en rekke artikler har Dagbladet rettet søkelys mot Sheikh og hans to organisasjoner, og har avslørt at Stiftelsen dialog for fred mottok millionbeløp fra den Saudi-baserte organisasjonen Muslim World League. Deler av beløpet gikk til tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik personlig, og Oslosenteret som han etablerte.

Dagbladet kjenner ikke til hva de mulige uregelmessighetene i Sheikhs to organisasjoner dreier seg om.

Sheikh har i en årrekke vært en av Oslo Høyres fremste profiler, blant annet som tidligere leder i 17. maikomiteen i hovedstaden. Han har vært medlem i Høyre siden 1988, sittet i Oslo bystyre fra 1995 til 2011, og har hatt en rekke andre verv i partiet, deriblant som leder for Stovner Høyre.

Gjennom sin forening 14. augustkomiteen har han delt ut den årlige Brobyggerprisen, i arrangementer der blant andre tidligere statsminister Erna Solberg har deltatt.

PROFILERT: Daværende statsminister Erna Solberg (H) var til stede da Sheikhs forening 14. augustkomiteen delte ut Brobyggerprisen i 2020. Fra venstre juryleder, proffbokser Cecilia Brækhus, friidrettsutøver Ezinne Okparaebo, som mottok prisen, og Aamir J. Sheikh. Foto: NTB
PROFILERT: Daværende statsminister Erna Solberg (H) var til stede da Sheikhs forening 14. augustkomiteen delte ut Brobyggerprisen i 2020. Fra venstre juryleder, proffbokser Cecilia Brækhus, friidrettsutøver Ezinne Okparaebo, som mottok prisen, og Aamir J. Sheikh. Foto: NTB Vis mer

- Det er foretatt avhør og innhentet relevant dokumentasjon i saken, men det er for tidlig å si hva etterforskingen vil lede til i den ene eller annen retning, skriver politiadvokat Erik T. Hansen.

Skatteetaten kan ikke kommentere enkeltsaker på grunn av taushetsplikten, opplyser seniorrådgiver Stig Flesland i Skatteetatens kommunikasjonsavdeling.

Omsetningshopp

Sheikh har drevet Stiftelsen dialog for fred siden 2006, en stiftelse som skal drive med «interkulturell og interreligiøs kontakt basert på universelle menneskerettigheter», ifølge Brønnøysundregistrene.

Hans forening 14. augustkomiteen ble stiftet i 2013 for å «fremme utvikling og utveksling av kunnskap, ideer og erfaringer mellom Norge og Pakistan», ifølge Brønnøysundregistrene. Hvor mye foreningen 14. augustkomiteen omsetter for, kjenner ikke Dagbladet til, fordi regnskaper til foreninger ikke er offentlige.

Stiftelsen dialog for fred hadde derimot en omsetning på 6,8 millioner kroner i 2020, og et driftsresultat på 702 000 kroner, viser regnskapet. Dette var en kraftig økning fra foregående år: I 2019 var driftsinntekten på 600 000 kroner og i 2018 null. Stiftelsen hadde altså begrenset omsetning inntil den Saudi-baserte organisasjonen Muslim World League kom på banen.

I fjor høst avslørte Dagbladet at Stiftelsen dialog for fred har mottatt 12,8 millioner kroner fra Muslim World League i 2020 og 2021, ifølge Dagbladets dokumentasjon.

Av dette ble 1,4 millioner kroner overført til tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og 5,4 millioner til stiftelsen Oslosenteret som Bondevik etablerte, viser dokumentasjonen.

- Tette bånd

Både det norske Utenriksdepartementet og flere internasjonale eksperter mener Muslim World League har tette bånd til det autoritære regimet i Saudi-Arabia.

Bondevik, Sheikh og Muslim World Leagues leder Mohammad al-Issa har avvist dette, og sier Muslim World League er en uavhengig, internasjonal organisasjon som blant annet driver religiøs brobygging. De har vært sterkt kritiske til Dagbladets dekning.

Dagbladet avslørte også hvordan Sheikhs forening 14. augustkomiteen i fjor ga Brobyggerprisen til Muslim World Leages leder Mohammad al-Issa. Prisen ble annonsert et halvt år etter at Sheikhs andre organisasjon, Stiftelsen dialog for fred, hadde fått millioner på konto av Muslim World League.

Både Sheikh og Muslim World Leagues leder Mohammad al-Issa har avvist enhver forbindelse mellom pengene og prisen. Juryleder for Brobyggerprisen, proffbokser Cecilie Brækhus, trakk seg fra vervet da hun fikk vite om pengene fra Muslim World League.

Besøk av nobelprisvinner

Høyre-politiker Sheikh var mandag vertskap da nobelprisvinner Malala Yousafzai kom til Norge for å ha flere politiske møter, blant annet med statssekretær Henrik Thune i Utenriksdepartementet, ifølge NTB.

Hun kom til Norge sammen med ektemannen på invitasjon fra Høyre-politiker Aamir Sheikh og har i den forbindelse bedt om et møte med norske myndigheter, får NTB opplyst.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer