Høyre reduserer køene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helse: I Dagbladet 14. mai framsetter Jon Henrik Laake ren propaganda om Høyres helsepolitikk. Høyre mener at det skal være et offentlig ansvar å sørge for gode helsetjenester til alle. Det er dermed helt søkt å trekke paralleller til den amerikanske helsepolitikken, som vi mener er feilslått. Høyre vil gi pasientene bedre mulighet for behandling ved private klinikker for statens regning. I vår regjeringstid ble helsekøen og ventetidene betydelig redusert som følge av denne politikken.

Etter at Regjeringen Stoltenberg strammet inn muligheten for behandling ved private klinikker, har helsekøen økt med 65.000 pasienter, og 265.000 venter nå på nødvendig helsehjelp. Helsekøen rammer mange enkeltmennesker og deres familier i form av smerter og problemer med å klare seg i hverdagen. For næringslivet og samfunnet innebærer helsekøen store og unødvendige utgifter til sykefravær og trygdeutbetalinger. Høyre mener det er meningsløst å la pasienter stå i kø, når de kunne fått behandling i private klinikker. Laake bør merke seg at det er regjeringen Stoltenbergs politikk som fører til privatisering og en klassedelt helsetjeneste. Når den offentlige helsetjenesten svikter og køene øker, tvinges stadig flere til å betale nødvendig behandling av egen lomme.

Salget av private helseforsikringer har økt med 130 prosent de siste to åra, og de private sykehusene melder om at dobbelt så mange betaler nødvendig behandling selv. De som har god råd, kan kjøpe seg helsehjelp, mens de som har dårlig råd, må stille seg bakerst i den offentlige helsekøen.

Høyre mener at staten skal ta regningen når pasientene får nødvendig hjelp i private sykehus. Høyre vil gi pasientene raskere hjelp og bedre mulighet til å velge mellom offentlige og private sykehus, som i dag utfører mindre enn to prosent av den offentlige sykehusbehandlingen.

Offentlige monopol har aldri gitt gode tjenester. Konkurranse stimulerer alle til å bli bedre. Da Televerket var et statlig foretak, var det flere måneders ventetid for en telefon. I dag er det syke mennesker som må vente i månedsvis på hjelp fra offentlige sykehus.

Høyres politikk vil sørge for kortere helsekøer og raskere helsehjelp for alle.