MENER OSLO IKKE ER TRYGG: Men Tor Mikkel Wara får ikke støtte fra regjeringskompisen i Høyre. Foto: Mina Nystuen / Dagbladet
MENER OSLO IKKE ER TRYGG: Men Tor Mikkel Wara får ikke støtte fra regjeringskompisen i Høyre. Foto: Mina Nystuen / DagbladetVis mer

Høyre refser justisminister Wara: - Klart det er trygt å bo i Oslo

Oslo Høyre har likevel klar en liste med tiltak mot barnekriminaliteten i hovedstaden etter Dagbladets avsløring.

Forrige uke skrev Dagbladet at ti barn under 15 år står for hele 187 forbrytelser i hovedstaden, ifølge tall fra Oslo-politiet.

Blant lovbruddene er voldtekt av et barn under 14 år, brannpåsettelse, ran, trusler med kniv, heleri, biltyveri og vold mot lærer.

Justisminister Tor Mikkel Wara kalte tallene «fortvilende lesning», og var klar på at Oslos-gater ikke er trygge. Han ønsker å ta i bruk mer forvaring av barn for å få bukt med kriminaliteten.

Han hevder også at Oslos gater ikke er trygge:

REFSER WARA OG JOHANSEN: Eirik Lae Solberg i Oslo Høyre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
REFSER WARA OG JOHANSEN: Eirik Lae Solberg i Oslo Høyre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Nei, de er jo åpenbart ikke det, svarte justisministeren på direkte spørsmål fra Dagbladet.

Høyre-pepper til Wara

Wara hatt møtt motbør fra statsminister Erna Solberg (H). Nå kommer også Høyre-ledelsen i Oslo på banen mot regjeringskameraten.

- Jeg mener justisministeren bommer grovt når han generaliserer om situasjonen i Oslo. Wara tar feil når han sier at det ikke trygt å gå i Oslos gater. Det er trygt å bo i Oslo og gå på gata i Oslo. Det er uheldig å gi inntrykk av noe annet, sier Eirik Lea Solberg (H) til Dagbladet.

- Holder ikke at Raymond er trygg

Lae Solberg, som er nestleder for Oslo Høyre og tidligere byråd i hovedstaden, mener at også byrådsleder Raymond Johansen (Ap) tar feil i sin vurdering av ståa i Oslo i Dagbladet.

- Johansen bommer også grovt når han sier at «i det store bildet er Oslo bare en utrygg by dersom du er medlem av en gjeng». Det er ikke sant og det virker som om Raymond Johansen ikke helt har forstått situasjonen som gjør at mange ungdommer i utsatte områder er redde, sier Lae Solberg, og vender kritikken fra Frp mot rivalene i Ap:

- Når politiet sier at de møter ungdommer som ikke tør å gå på skolen, er redde og opplever hverdagen som utrygg, da holder det ikke at Johansen selv føler seg svært trygg i sentrumsgatene, fortsetter Lae Solberg.

Også Barneombudet har kritisert Wara for påstander om mer bruk av forvaring mot de kriminelle barna.

Tiltak mot vold

Eirik Lae Solberg sier Oslo Høyre har ei lang liste relevante tiltak Raymond Johansen burde lytte til:

  • En støtteordning som ville gjort det mulig for barn fra lav inntektsfamilier å delta i idrett og andre fritidstilbud.
  • Økt støtte til fritidsklubbene slik at de kan holde oppe hver dag i uka.
  • Innsatsteam som kan settes inn på videregående skoler og ungdomskoler med ekstra utfordringer med vold og narkotikaomsetning
  • Støtte til idrettslag i utsatte områder slik at de kan gi et idretts- og leksehjelpstilbud til flere.

- Vi ønsker også et ellevte skoleår for elever som ikke har godt nok faglig grunnlag for å begynne på videregående, sier Lae Solberg videre.

BLE ORIENTERT: Statsminister Erna Solberg ble i dag orientert om gjengproblematikken og ungdomskriminaliteten i Oslo. Reporter: Trym Mogen / Video: Nina Hansen Vis mer

Han beskylder Raymond Johansen og byrådspartiene Ap, SV og MDG for å stemme ned tiltakene Høyre foreslår - tiltak Lae Solberg mener vil gjøre Oslo tryggere og redusere kriminaliteten blant barn i byen.

- Høyre har jo styrt Oslo i årevis. Hvorfor har dere ikke fått på plass tiltakene, dersom de er så viktige?

- Fram til 2015 falt ungdomskriminaliteten, de siste to - tre årene har den økt kraftig. Det har mange og sammensatte årsaker, men når vi nå ser at utviklingen går i feil retning er det behov for å sette inn nye tiltak samtidig som vi forsterker de tiltakene vi har, svarer Lae Solberg.

- Verken Wara, Johansen eller du er enig om tryggheten i Oslo. Bør det bekymre hovedstadens innbyggere?

- Så lenge det er tverrpolitisk vilje til å erkjenne at vi har et alvorlig problem, så tror jeg ikke det. Men vi må i fellesskap erkjenne at vi har et problem, at det ikke er noen enkel måte å løse det på og at vi må iverksette en rekke tiltak som må få virke over tid, avslutter han.