- UHYRE SKEPTISK: Høyre-representant Linda Hofstad Helleland sier hun er «uhyre skeptisk» til å bruke avsatte politiressurser utelukkende til å etterforske dyrekriminalitet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
- UHYRE SKEPTISK: Høyre-representant Linda Hofstad Helleland sier hun er «uhyre skeptisk» til å bruke avsatte politiressurser utelukkende til å etterforske dyrekriminalitet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

Høyre-representant: - Feil å prioritere dyrepoliti

Politiets ressurser bør heller gå til å etterforske vold mot barn og organisert kriminalitet, mener Linda Hofstad Helleland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Feil å prioritere dyrepoliti. Jeg vil heller prioritere økte ressurser til vold mot barn, org.krim og økonomisk krim.
Jeg ser ikke umiddelbar støtte fra Høyres stortingsgruppe til dette ...»

Slik lyder en Facebook-status fra Høyre-representant Linda Hofstad Helleland i dag. Anledningen er at Høyre/Frp-regjeringen har bestemt seg for å sette i gang et prøveprosjekt med dyrepoliti, etter et stort antall uoppklarte dyremishandlingssaker de seinere åra.

- Jeg er veldig kritisk og uhyre skeptisk til å ansette egne enheter i politiet til dette. Vi har gått til valg på å gi mer ressurser til etterforskning av f.eks. familievold, og vi må innfri det løftet før vi begynner med noe nytt, sier Helleland til Dagbladet.

- Mattilsynet bør styrkes Forsøksordningen skal igangsettes i Sør-Trøndelag politidistrikt, der en håndfull medarbeidere skal jobbe hel- og deltid i den nye avdelingen for dyrevelferd. Helleland mistenker sterkt at dette vil stjele ressurser fra mer presserende oppgaver i politiet.

- Jeg skal kontakte politimesteren i Sør-Trøndelag, og vil høre hvordan de ressursmessig skal løse oppgaven, om den nye avdelingen tar ressurser fra andre områder, sier hun.

Helleland understreker at hun er veldig opptatt av god dyrevelferd.

I dag ligger hovedansvaret for å ivareta dyrevelferd hos Mattilsynet. Helleland ønsker at ordningen skal bestå, men at den skal styrkes for bedre å få bukt med dyremishandlingsproblemet.

- Mattilsynet må få mer ressurser, og straffenivået for slik mishandling må økes, sier hun.

Frp-idé Det var landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) som tidligere i uka lanserte prøveprosjektet med dyrepoliti. Helleland mener Frp uttaler seg bastant i en sak som foreløpig ikke har vært til behandling i Høyre.

- Selv fikk jeg først høre om dette i media. Jeg synes Frp har uttalt seg veldig tidlig, sier stortingsrepresentanten.

Nationen meldte tidligere i dag at de to regjeringspartiene har ulik oppfatning av hva dyrepolitiprosjektet innebærer. Mens Frp mener at det må avsettes egne politifolk til arbeidet, mener Høyre at prosjektet ikke må spise av andre politiressurser.

Sør-Trøndelags politimester Nils Kristian Moe sier til Nationen at det blir vanskelig å jobbe med dyrekriminalitet uten å nedprioritere andre områder.