Nasjonalisme:

Høyre-representant hardt ut mot egen minister. Vil ikke være en del av en «kvikklunsjspisende, salmesyngende og bunadskledd» politisk retning

Heidi Nordby Lunde skriver at man ikke trenger å gni «det norske» i trynet på folk. 

DET NORSKE: Kulturminister Linda Hofstad Helleland benyttet lille julaften til å legge ut en julehilsen på Facebook. Innholdet, om hva som var det norske og hva vi skulle være stolte av, fikk mange til å reagere. Foto: Privat
DET NORSKE: Kulturminister Linda Hofstad Helleland benyttet lille julaften til å legge ut en julehilsen på Facebook. Innholdet, om hva som var det norske og hva vi skulle være stolte av, fikk mange til å reagere. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Vær stolt av det norske! Kvikk Lunsj og brunost. Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen. Dugnad og grøt. Generasjoner har skapt det typiske norske. Ord, holdninger og verdier», skriver kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

I en lang god-jul-hilsen på sin egen Facebook-vegg, iført bunad foran et juletre, hyller kulturministeren den norske kulturarven, og kritiserer dem som angivelig svekker den (se innlegget lenger nede i saken).

Ris og støtte

Statsråden kommer også med et stikk i retning Nylund barneskole i Stavanger.

Skolen har de siste to ukene vært opphav til en førjulsdebatt som har rast i aviser, nettaviser og sosiale medier.

Høyre-politiker Mahmoud Farahmand støtter statsråden på sin blogg hos Nettavisen, og mener at det er riktig å være stolt av det norske samt at man ikke må overlate dialogen og samtalen om nasjonalisme og patriotisme til de mest brune kreftene i samfunnet.

- Jesus fucking christ

Dette innlegget har stortingspolitiker Heidi Nordby Lunde fra Høyre delt på sin Facebook-side.

Heidi Nordby Lunde (H).   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Heidi Nordby Lunde (H). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hun er svært uenig i måten statsråd Helleland og Farahmand fremmer «det norske» på.

På sin Facebook-side skriver Lunde, også kjent fra bloggen Vampus, følgende:

«Jeg er ikke anti-norsk, flau (selv om det her gjør at jeg begynner å bli) over egen kultur, nasjonalitet, tradisjoner eller hva pokker dere gnåler om - bare fordi jeg faktisk foretrekker noe annet enn hva DERE trekker frem som norsk. Og så er det andre ting jeg faktisk foretrekker, men ikke trenger å gni i trynet på andre at jeg foretrekker FORDI det er norsk. Jesus fucking christ. Jeg trodde jeg tilhørte en politisk retning som satte individet i sentrum, ikke et kvikklunsjspisende salmesyngende bunadskledd individ som stort sett kun går i kirken på julaften men vil at skolen skal tyne andres barn dit for at deres barn skal ha noen å gå med i sentrum. Mulig jeg har misforstått. Jeg banner i hvert fall i henhold til kristendommen - faen i helvete pokker ta dere sammen. Sånn. Kristen kulturarv, right there!»

Dagbladet har vært i kontakt med Nordby Lunde som ikke hadde mulighet til å utdype kritikken mandag kveld. Helleland har ikke besvart Dagbladets henvendelse om Nordby Lundes utspill. Det har heller ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Nikolai Astrup, parlamentarisk nestleder i Høyre.

- Blir trist

Mange reagerte på at Helleland hengte ut Nylund skole i Stavanger i hilsenen. Kulturministeren mener følgende om juleavslutningen på Nylund skole:

«Det forundrer meg og gjør meg litt trist, når jeg leser at en skole i Stavanger ikke lar elevene synge 'Deilig er Jorden' i redsel for å såre noen. For der ga rektor beskjed om at det kun skal nynnes til sangen. Jeg tror skolen skal være glad for at 'Nytt på Nytt' har tatt juleferie. For dette er bare komisk. At rektor snudde i tolvte time var klokt», skriver statsråden.

Innlegget har så langt resultert i flere hundre kommentarer og delinger, og mange kritiserer Helleland sterkt for både det patriotiske innholdet og ordlyden.

- Kunstneriske årsaker

Nylund skoles FAU-leder, Arvid Berentsen, er blant dem som beskylder ministeren for regelrett løgn, og for ikke å ha satt seg ordentlig inn i saken.

«Kutt ut, Linda Hofstad Helleland! Denne skolen i Stavanger lot elevene nynne «Deilig er jorden» av kunstneriske årsaker, ikke av frykt for å støte noen. Av en statsråd må man kunne forvente at hun gidder sette seg inn i sakene før hun uttaler seg bastant og latterliggjør en skole», forfatter FAU-lederen og fortsetter:

«(...)Hadde virkelig ikke forventet at en statsråd fra Høyre, som liker å fremstå som et anstendig parti, skulle innlede julen med løgner på denne måten.»

Unngår spørsmål

Dagbladet var i kontakt kontakt med Kulturdepartementet og statsråden julaften, men Helleland ønsket ikke å kommentere påstandende om løgn fra Berentsen. Hun unngikk også å svare på Dagbladets spørsmål om hun har fulgt med i sakens utvikling.

- Kulturarven vår blir kanskje ekstra synlig i julen. Julen bringer med seg tradisjoner og skikker som vi gjentar år etter år. Selv om mange av dem er hentet fra andre deler av Europa har vi gjennom generasjoner gjort dem til våre. Jeg er stolt av våre norske tradisjoner og verdier, og ønsket å formidle det til mine Facebook-følgere, skrev hun i en e-post julaften, og ønsket samtidig «alle som er enige og uenige» med henne, «en riktig god jul».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer