Høyre sier ja til kjønnsnøytral verneplikt

Nytt tap for Erna Solberg.

VANT FRAM: Forsvarspolitiker Ine Marie Eriksen Søreide fikk flertallet med seg på Høyres landsmøte for kjønnsnøytral verneplikt. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
VANT FRAM: Forsvarspolitiker Ine Marie Eriksen Søreide fikk flertallet med seg på Høyres landsmøte for kjønnsnøytral verneplikt. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Høyre har på landsmøtet i dag vedtatt at partiet er for kjønnsnøytral verneplikt. Flertallet var stort.

Dagens vedtak medfører nok et nederlag for Høyre-leder Erna Solberg, som er en uttalt motstander av kjønnsnøytral verneplikt. Som Dagbladet omtalte i går, tapte partilederen også landsmøtes opphetede abortdebatt.

- Like retter og plikter Under landsmøtedebatten tok de aller flest talerne til orde for kjønnsnøytral verneplikt.

- Vi kan kjøpe så mange kampfly og stridsvogner vi bare vil, men det er personellet og kompetansen som er avgjørende for Forsvaret. Dette kommer ikke til å øke kvinneandelen dramatisk, men det gir muligheter for kvinner på sikt og er et viktig prinsipp. Noen sier at Forsvaret i dag ikke handler om å gå langt og bære tungt. Det er feil, men det handler ikke bare om det. Forsvaret trenger variert kompetanse. Høyre vil ha likestilt verneplikt. Høyre vil gi kvinner og menn like retter og plikter. Det som er verdt å forsvare bør forsvares av oss alle sammen, både kvinner og menn, sa Høyres forsvarspolitiske talsperson, Ine Marie Eriksen Søreide.

Hun pekte på at grunnloven sier at enhver borger har plikt til å forsvare landet, men at vernepliktsloven fra 1953 fastslår at dette kun gjelder menn. Dette er loven hun vil endre.

Major Regina Alexandrova fra Bard Høyre var blant de som støttet Søreide fra talerstolen. Torhild Aarbergsbotten fra Sør-Trøndelag Høyre støttet flertallsinnstillingen.

- Forsvaret må gjøres mer attraktivt for jenter. Det gjør vi ikke ved å tvinge dem inn, sa hun, og viste til at sesjonsplikten er lik.

Også Frank Bakke Jensen fra Finnmark argumenterte imot, selv om han er for kjønnsnøytral verneplikt. Han mener at Forsvaret ikke er klar, og ikke evner å rekruttere de beste hodene.

Flertallet i programkomiteen var imot kjønnsnøytral verneplikt, et mindretall på to personer var for. Saken er blitt en kampsak for Unge Høyre og Høyres kvinneforum, og er blitt frontet av Eriksen Søreide.

Nå er alle de rødgrønne partiene, Høyre og Venstre for kjønnsnøytral verneplikt. Saken vil etter planen bli vedtatt i Stortinget før sommeren, og jenter kan få verneplikt fra 2015.