Høyre skader helsen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Inge Lønning og Sonja Sjøli (Dagbladet 16 og 26 mai) etterlater ingen tvil om at Høyres intensjon er å privatisere helsetjenesten, noe et regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet vil åpne for. Det er mye å kritisere det norske helsevesenet for, men mangel på private helsetilbud står ikke på min liste. Hvorfor skaper private helsetjenester ulikheter, også når de finansieres av det offentlige? Årsakene er mange, men bortvelgelse av pasienter med sammensatte lidelser og risiko for komplikasjoner er én viktig grunn. Dette er en viktig strategi for å bevare lønnsomheten i private klinikker. Sykdom er ikke likt fordelt i samfunnet. De med lav inntekt og liten utdannelse har større sykelighet enn de med høy inntekt og lang utdannelse. Slike pasienter vil måtte tas hånd om av det offentlige, som dermed også må ta kostnadene og lett kan fremstilles som mindre effektive. Konsekvensen er at offentlige midler fordeles til private klinikker, som på grunn av lav risikoprofil kan innvilge sine eiere og ansatte stort utbytte og høy lønn, mens det offentlige helsevesenet sitter igjen med mindre ressurser til de tunge pasientene som private klinikker ikke vil ha. Hvis slike synspunkter gjør meg til sosialist i Lønning og Sjølis øyne, er det helt greit.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer