Høyre skal strides om fedrekvoten i kveld

Partiet er delt i to. Følg debatten på Høyres landsmøte live her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Høyre var nederlagsdømt langt inn i valgåret 2009, og Solberg måtte tåle intern misnøye med partilederen. I dag når Høyres landsmøte starter, skal Erna Solberg tale til sine egne med en ny ro og trygghet.

Se talen direkte her.

Erna-suksess
Høyre ligger godt over 20 prosent på målingene, og de to siste månedene har Erna Solberg ligget et hestehode foran Siv Jensen. Allerede snakkes det om at neste valgkamp blir et kappløp mellom Jens og Erna.

Til Dagbladet i dag sier Høyre-lederen følgende om suksessoppskriften:

- Jeg begynte å være mer meg selv.

Kamp om kvoten
Men til tross for Solbergs stadig stødigere hånd over partiet og meningsmålingene, brygger det til strid om de store politiske prinsippene i Høyre.

Forslaget om å fjerne fedrekvoten kommer opp på Høyres landsmøte allerede i kveld. Det er ventet å skape stor strid blant landsmøtedeltakerne.

Fem fylkeslag har allerede kommet med egne skriftlige forslag hvor de foreslår å fjerne fedrekvoten slik at foreldrene selv kan velge fritt hvordan de vil dele den totale permisjonstida.

Partiet delt i to
Allerede i april skrev Dagbladet om at Høyre kan fjerne fedrekvoten.

For Høyre er delt i to. Partiledelsen med Erna Solberg i spissen, er i mot forslaget. På den andre siden står Høyres kvinneforum og Unge Høyre. Den avtroppende kvinnepolitiske lederen, Linda Cathrine Hofstad Helleland, har lenge vært optimistisk.

- Jeg tror vi gjennom å argumentere for valgfriheten ved å gi foreldrene mulighet til å fordele den totale permisjonstida som de vil, kan greie å dra seieren i land under landsmøtet, sa hun i april.

Jens til motangrep
Det resulterte i at statsminister Jens Stoltenberg gikk til heftig motangrep og ba Høyre holde fingrene unna fedrekvoten.

- Å fjerne pappapermen er å sette likestillingen mange år tilbake. Det å innføre en egen pappapermisjon er et av de viktigste familie- og likestillingstiltakene som vi har gjennomført. Jeg er stolt over at det var en Ap-regjering som innførte den på begynnelsen av 90-tallet, og jeg er glad for at jeg ledet mannsrolleutvalget som først foreslo det, sa Stoltenberg til Dagbladet 21. april.

I dag er Jens Stoltenberg, sammen med justisminister Knut Storberget og barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken ute i VG og advarer Høyres delegater mot å fjerne kvoten.