Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

– Høyre skaper barnehagekø

Fire av fem barn som står i barnehagekø bor i Høyre-styrte kommuner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) refser Høyre for mangel på politisk vilje.

I dag legger kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) fram tallene som viser at det fortsatt er et stykke igjen til løftet om full barnehagedekning er nådd. Etter det Dagbladet erfarer, vil nærmere 4000 barn stå i kø ved årsskiftet.

Solhjell bekrefter at 77 prosent av disse barna bor i kommuner som har vært styrt av Høyre siden minst 2003: Oslo, Bergen, Bærum, Sandnes og Oslo.

– Vi har hatt en nasjonal barnehagedugnad i fem år, og mange kommuner, deriblant flere storbyer som Trondheim og Tromsø, har klart å skaffe alle barn en plass. Men disse Høyre-kommunene har ikke gjort jobben godt nok. Jeg er overbevist om at de ville ha klart det hvis den politiske viljen hadde vært til stede, sier Solhjell til Dagbladet.

Brev til Erna

Det finnes også noen rødgrønne kommuner der målet ikke er nådd. Men felles for alle de andre stedene er at det der bare står noen få barn i kø. Ingen har kommet så til kort som Høyres store kommuner. Derfor har han nå skrevet et brev til partileder Erna Solberg der han spør om Høyre har en plan for hvordan full barnehagedekning kan nås i disse fem kommunene. Samtidig ber han om et møte med Solberg der de skal drøfte tiltak.

– Jeg forventer at hun tar henstillingen min på alvor. Min forgjenger Øystein Djupedal innkalte de rødgrønne partisekretærene da det ble klart at flere av våre kommuner slet med å nå målet. Han ba dem følge opp sine egne. Det bør Solberg også gjøre, sier Solhjell.

Han utelukker ikke en egen kriseplan for de høyrestyrte fem-på-bunn-kommunene.

– Alle plasser som kommunene oppretter blir direkte finansiert av staten, men hvis det er noe ekstra vi kan bidra med, skal vi vurdere det. Det viktigste for oss er at målet nås. Men vi kan selvsagt ikke gi et eget Høyre-tilskudd, sier Solhjell.

SKYLDER PÅ HØYRE: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell ber Erna Solberg komme med en kriseplan for barnehagedekningen. Her møter han unge demonstranter utenfor Stortinget. Foto: MORTEN F. HOLM/SCANPIX
SKYLDER PÅ HØYRE: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell ber Erna Solberg komme med en kriseplan for barnehagedekningen. Her møter han unge demonstranter utenfor Stortinget. Foto: MORTEN F. HOLM/SCANPIX Vis mer

Lang konflikt

Det har lenge vært en ordkrig mellom spesielt Oslo og rødgrønne politikere om hvorfor hovedstaden ikke har greid å gi barnehageplass til alle.

Den fremste unnskyldningen til byrådet har vært at det er langt dyrere å bygge i Norges største by. Derfor mener de barnehageutbyggingen har vært underfinansiert fra statens side. Det avviser Solhjell.

– Alle de fem Høyre-byene har gjort mye i det siste, men de kom for seint i gang. Oslo har for eksempel ikke satt av nok areal til å sikre barnehagetomter og har solgt unna mye kommunal eiendom som kunne vært brukt. Høyre-byrådet har siden i 2000 lovet full barnehagedekning, men har hele tiden skjøvet målet framfor seg, påpeker Solhjell.

Like vilkår

Barnehageministeren mener storbyargumentet ikke holder.

– Alle storbyer opplever befolkningsvekst og har lenge vært klar over utfordringene som følger med. Kristiansand, Tromsø og Trondheim har klart det fordi de har hatt politisk vilje til å prioritere barnehagene. Det har ikke Oslo og de fire andre Høyre-kommunene, sier Solhjell.

– Hadde det vært full barnehagedekning der hvis de hadde vært styrt av rødgrønne?

– Det er umulig å si, men det eneste likhetstrekket de fem har er at de er høyrestyrt.

– Mener du de bevisst saboterer den rødgrønne regjeringens viktigste løfte?

– Hvis de finner glede i å hindre barn plass i barnehage, må de gjerne det, men jeg tror ikke de tenker slik, sier Solhjell.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media